Turska: Uhapšen saradnik Džihadi Džona?

Sumnja se da je uhapšen Aine Lesli Dejvis, jedan iz grupe britanskih islamista koji, kako se vjeruje, imaju zadatak da čuvaju strane zatvorenike u Siriji
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2015. 18:18h

U Turskoj je uhapšen muškarac za kog se vjeruje da ima veze sa ekstremistom Islamske države, poznatim kao Džihadi Džon, koji je bio meta američkog napada u Siriji, saopštili su danas turski zvaničnici.

Sumnja se da je uhapšen Aine Lesli Dejvis, jedan iz grupe britanskih islamista koji, kako se vjeruje, imaju zadatak da čuvaju strane zatvorenike u Siriji.

On je uhapšen u Istanbulu, prenijela je agencija Rojters, pozivajući se na izjave dvojice istaknutih turskih zvaničnika.

Prethodno je američka vojska saopštila da je "prilično sigurna" da je u napadu dronom na vozilo u Siriji ubijen Džihadi Džon, britanski državljanin koji se pojavljivao na video snimcima koji su prikazivali pogubljenja novinara sa zapada i humanitarnih radnika.

Da je Muhamed Emvazi bio meta vazdušnog napada u Raki, potvrdio je u saopštenju i sekretar za medije Pentagona Piter Kuk.

Bivši talac je opisao Emvazija, koji je u srednjim 20-im godinama, kao krvožednog psihopatu koji je uživao da prijeti zapadnim taocima.

Španski novinar Havier Espinoza, koji je bio u zarobljeništvu džihadista više od šest mjeseci, poslije otmice u Siriji 2013. godine, rekao je da Emvazi tačno objašnjava kako militanti sprovode smaknuća.

Među onima kojima je odrubljena glava u prikazanim video snimcima na internetu su i američki novinari Stiven Sotlof i Džems Foli, američki humanitarac Abdul Rahman Kasig, kao i britanski Dejvid Hejns i Alan Hening i britanski novinar Kenji Goto.

Emvazi je u februaru identifikovam kao Džihadi Džon, iako je advokat njegovog oca tvrdio novinarima da za to nema dokaza.

Stručnjaci su kasnije potvrdili identifikaciju.

Emvazi je rođen u Kuvajtu i proveo je dio djetinjstva u siromašnom području Taima i Džahri, prije nego što se preselio u Britaniju, dok je još bio dječak.

Pohađao je državne škole u Londonu i studirao informatiku na Univezitetu Vestminster, prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine.

Upravnica londonske Kvintin Kinastoun akademije kazala je ranije za BBC, da je bio miran, razuman i vrijedan.

Bonus video: