Zeman: Češka može da uvede euro, tek kada se riješi pitanje učešća Grčke u eurozoni

Kako je u diskusiji na televiziji Prima rekao predsjednikov portpalor Jirži Ovčaček, Zeman je do sada bio protivnik brzog uvođenja eura, a na grčke probleme je upozoravao još ranije, prenijela je agencija ČTK
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2015. 17:01h

Češki predsjednik Miloš Zeman smatra da Češka može da uvede euro tek kada se riješi pitanje učešće Grčke u zoni eura.

Kako je u diskusiji na televiziji Prima rekao predsjednikov portpalor Jirži Ovčaček, Zeman je do sada bio protivnik brzog uvođenja eura, a na grčke probleme je upozoravao još ranije, prenijela je agencija ČTK.

"Predsjednik je u tom smjeru malo promijenio svoj stav u vezi sa Grčkom", ukazao je Ovčaček o eventualnom brzom uvođenju eura.

Zeman je u junu rekao da bi izlazak Grčke iz eurozone izbio iz ruku argument češkim protivnicima eura, koji tvrde da bi zemlja nakon uvođenja eura morala da daje bespovratnu pomoć ekonomijama zone eura koje propadaju.

"Smatram to poželjnim i zbog toga što bi to bio dobar primjer upozorenja za ostale zemlje zone eura, da ne gazduju iznad svojih mogućnosti, tako kako je gazdovala Grčka", rekao je tada Zeman o mogućem izlasku Grčke iz zone eura.

Sada je, međutim, Zeman dao za pravo protivnicima uvođenja eura koji smatraju da bi kada bi Češka ušla u eurozonu morala da daje, ne kredite ili pozajmice, nego u suštini bespovratnu pomoć Grčkoj i eventualno drugim privredama u propadanju.

"Taj argument je tačan i ja se s njim slažem i kažem da će (taj argument) otpasti u trenutku kada Grčka istupi iz eurozone", dodao je predsjednik Češke.

Češka bi tehnički mogla da uvede euro najranije 2020, smatraju stručnjaci i političari. Prema istraživanju, koje je u junu sprovela agencija SANEP, 72,6 odsto Čeha je protiv uvođenja eura.

Bonus video: