Rumunija: Ministar obrazovanja imenovan za premijera prelazne vlade

Novi premijer Kampeanu je rekao da će prelazna vlada nastaviti rad na budžetskim planovima za 2016. godinu, koji treba da budu podnijeti parlamentu ovog mjeseca, iako nema ovlašćenja da donosi nove zakone
2 komentar(a)
Sorin Kampeanu, Foto: Beta-AP
Sorin Kampeanu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.11.2015. 16:10h

Rumunski predsjednik Klaus Johanis imenovao je danas ministra obrazovanja Sorina Kampeanua za premijera prelazne vlade, nakon što je predsjednik vlade Viktor Ponta podnio ostavku zbog tragedije u jednom noćnom klubu u Bukureštu.

Johanis je Kampeanua imenovao na ovu funkciju pred razgovore sa političkim strankama, koji treba da počnu danas popodne, o tome ko će formirati novu vladu.

Ponta je u srijedu podnio ostavku, nakon požara u noćnom klubu Kolektiv u Bukureštu u kome je poginulo 32 ljudi, a koji je bio povod da više hiljada ljudi izađe na ulice zahtijevajući "suštinsku promjenu" vlasti.

Premijer iz redova Socijaldemokrata, koji se sedmicama nalazi pod pritiskom, suočen sa optužbama za prevaru, izbjegavanje poreza i pranje novca, rekao je da je ispravno da najviši zvaničnici preuzmu odgovornost za tragediju koja se u petak dogodila u noćnom klubu.

Johanis, kozervativac, koji je izabran 2014. uz veliku podršku mladih, rekao je, takođe, da će se, imajući u vidu proteste, konsultovati sa predstavnicima građanskog društva prije formiranja nove vlade.

"Pratio sam proteste i imam poruku za sve koji su bili na ulici u utorak i srijedu. Vidio sam vas, čuo sam vas i razmotriću", kazao je Johanis.

Novi premijer Kampeanu je rekao da će prelazna vlada nastaviti rad na budžetskim planovima za 2016. godinu, koji treba da budu podnijeti parlamentu ovog mjeseca, iako nema ovlašćenja da donosi nove zakone.

Bonus video: