U Turskoj uhapšeni urednici opozicionog časopisa: Optuženi za zavjeru za državni udar

Isti časopis je bio predmet pretresa u septembru, zbog naslovne strane čija je meta, takođe, bio turski predsjednik Erdogan
1 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 15:27h

Dva urednika opozicionog turskog časopisa uhapšena su danas i optužena za zavjeru za državni udar zbog naslovne strane kojom se kritikuje izborna pobjeda predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, saopšteno je iz magazina Nokta.

"Glavni urednik Nokte Dževheri Guven i izvršni urednik Murat Čapan uhapšeni su pod optužbom za pokušaj zbacivanja vlade na silu", naveo je časopis na Tviteru, prenijela je agencija AFP.

Policija je danas upala u prostorije redakcije ljevičarske Nokte u Istanbulu i privela dva urednika zbog naslovne strane "Početak građanskog rata u Turskoj" da bi kasnije sud donio odluku da se povuče najnovije izdanje časopisa sa prodajnih mjesta uz obrazloženje da naslovnica podstiče javnost da počini zločin.

Isti časopis je bio predmet pretresa u septembru, zbog naslovne strane čija je meta, takođe, bio turski predsjednik Erdogan.

Bijela kuća je danas izrazila zabrinutost zbog zastrašivanja turskih novinara tokom izborne kampanje.

Samo nekoliko dana uoči izbora, interventna policija upala je u dvije televizijske stanice zbog povezanosti sa bivšim sveštenikom u egzilu, u SAD, Fetilahom Gulenom koji se smatra za glavnog Erdoganovog neprijatelja.

U Turskoj je policija danas uhapsila još 44 ljudi u 18 turskih provincija pošto se dovode u vezu sa umjerenim islamskim pokretom koji predvodi Gulen.

Erdogan je poveo obračun sa Gulenovim sljedbenicima kada je inicirana istraga o korupciji u Erdoganovom užem krugu, 2013. godine.

Gulenovi sljedbenici se shvataju za reformističku struju u islamu, i zalažu se za sekularno obrazovanje i međureligijski dijalog.

Bonus video: