DVA DANA POSLIJE IZBORNOG TRIJUMFA

Turska: Privedeno više od 40 osoba bliskih Erdoganovom protivniku

Gilena, svog nekadašnjeg bliskog saradnika koji iz SAD upravlja uticajnom mrežom škola, nevladinih organizacija i preduzeća, Erdogan optužuje da gradi "paralelnu državu" kako bi ga svrgnuo s vlasti
0 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2015. 09:33h

Turske vlasti pokrenule su sudsku istragu i privele 44 osobe povezane sa propovjednikom Fetulahom Gilenom (Fethullah Gulen) koji je nekada bio blizak predsjedniku te zemlje Redžepu Tajipu Erdoganu, a sada je njegov veliki neprijatelj.

Akcija je sprovedena u 18 provincija Turske, a među privedenima su i regionalni funkcioneri i bivši šefovi policija osumnjičeni za "posjedovanje vojnih i povjerljivih dokumenata", navodi novinska agencija Dogan, dok je agencija Anadolu rekla da su prekoračili svoja ovlašćenja.

Uhapšeni su samo dva dana nakon ubjedljive pobejde Erdoganove partije koja je na izborima u nedjelju povratila apsolutnu većinu u parlamentu, koju je prije pet godina izgubila.

Kako je prenio AP, vlada se obrušila na Gilenove sljedbenike od 2013. godine, kada su tužioci pokrenuli istrage za korpciju protiv osoba bliskih Erdoganu, po čijem mišljenju je to bio dio pokušaja državnog udara zbog čega će se Gilenu početkom januara u odsustvu suditi pred jednim turskim sudom.

Gilena, svog nekadašnjeg bliskog saradnika koji iz SAD upravlja uticajnom mrežom škola, nevladinih organizacija i preduzeća, Erdogan optužuje da gradi "paralelnu državu" kako bi ga svrgnuo s vlasti.

Lider Turske u prethodne dvije godine u više navrata pokretao sudske procese i čistke protiv pristalica imama Gilena.

Turska policija je prošle sedmice zauzela sjedište dva televizijska kanala, koja pripadaju holdingu bliskom Gilenu, i koja su sudskom odlukom stavljena pod kontrolu. U Turskoj i u inostranstvu bilo je mnogo kritika zbog ovog upada, na koji se gleda kao na napad na slobodu štampe.

Preporučujemo za Vas