Vatikanu prijeti novi „Vatiliks“

Španski monsinjor Lusio Angel Valeho Balda je najviše rangirani sveštenik ikad uhapšen
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2015. 06:56h

Dva člana komisije pape Franje osnovane kako bi radila na reformama, uključujući i visokorangiranog zvaničnika Svete stolice, uhapšeni su pod sumnjom da su odgovorni za curenje povjerljivih dokumenata, saopštio je juče Vatikan.

To je jedan od najvećih internih skandala koji su pogodili papu Franja do sada i podsjeća na „Vatiliks“ koji je prethodio ostavci bivšeg pape Benedikta 2013.

Španski monsinjor Lusio Angel Valeho Balda, drugi čovjek u vatikanskoj Prefekturi za ekonomska pitanja, i Frančeska Kaoukvi, ekspert za odnose za javnošću uhapšeni su tokom vikenda, navodi se u saopštenju Vatikana.

Valeho Balda, 54, je najviše rangirani član vatikanske centralne birokratije, poznate kao Kurija, koji je ikada uhapšen, prenosi Rojters.

Kaoukvi, 33, čija je izazovna fotografija na njenoj Fejsbuk stranici izazvala polemiku u Vatikanu kada je imenovana u komisiju 2013, oslobođena je u ponedjeljak nakon što je pristala da sarađuje sa istragom.

Vatikan je saopštio da curenja predstavljaju „ozbiljnu izdaju papinog povjerenja“ bez pružanja više detalja.

Oboje uhapšenih, koji juče nijesu davali nikakve komentare, bili su članovi komisije koju je Franjo osnovao ubrzo nakon imenovanja kako bi ga savjetovala o ekonomskim i birokratskim reformama u Kuriji.

Komisija je završila rad prošle godine i predala izvještaj papi, koji je naknadno sproveo određene promjene u vatikanskoj administraciji, uključujući i osnivanje novog ministarstva ekonomije.

Do hapšenja je došlo svega nekoliko dana prije nego što dvojica italijanskih autora treba da objave knjige za koje njihovi izdavači tvrde da će otkriti nove dokaze o skandalima u Vatikanu i navodne zavjere stare garde kako bi podrili Franjove reformske napore.

Bonus video: