Ruski S-400 raketni sistem stiže na Krim, Moskva će kontrolisati nebo iznad Crnog mora

List Ekonomist je sistem S-400 2017. godine opisao kao "jedan od najboljih ikad raketnih sistema"
233 pregleda 0 komentar(a)
Ruske rakete S-400, Foto: Reuters
Ruske rakete S-400, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2018. 10:16h

Rusija će rasporediti novi S-400 raketni sistem na krimskom poluostrvu, prenijela je agencija Interfaks navode ruskog ministarstva odbrane.

Vijesti o razmještanju stižu nakon što je Ukrajina uvela 30-odnevno ratno stanje u djelovima zemlje pošto je Rusija zaplijenila tri ukrajinska vojna broda nedaleko od obala Krima koji je Rusija aneksirala.

Ruska agencija RIA, javila je da će novi S-400 raketni sistemi biti spremni do kraja ove godine.

Razmještanje je, kako prenosi Rojters, vjerovatno planirano i duže vrijeme, ali je tajming najave jasna poruka Ukrajini i Zapadu da je Rusija ozbiljna u namjeri da odbrani teritoriju i vode.

Na Krimu se već nalaze tri jedinice antiraketnih sistema dometa do 400 kilometara koji Rusiji dozvoljavaju kontrolu ogromnog dijela neba iznad Crnog mora.

S-400 je antiraketni sistem, nasljednik S-300, koji je u ruskoj vojsci u upotrebi od 2007. godine.

Ekonomist je taj sistem 2017. godine opisao kao "jedan od najboljih ikad raketnih sistema".

Krimski sud juče je naložio dvomjesečni pritvor za 24 ukrajinska mornara uključujći i mornaričke zvaničnike višeg ranga i "bar jednog člana ukrajinske obavještajne agencije SBU", javlja Rojters.

Mornarima prijeti kazna zatvora do šest godina ukoliko se utvrdi da su krivi za, kako Moskva tvrdi, zavjeru za ilegalan prelazak ruske granice kroz Kerčki prolaz.

Ukrajina tvrdi da njeni mornarički brodovi nisu uradili ništa loše i da imaju pravo da koriste prolaz, jedini put u Azovsko more iz Crnog, bez dozvole Rusije.

Bonus video: