Rusija se zalaže za izbore u Siriji

Spoljni igrači ne mogu ništa da odlučuju za Sirijce. Moramo ih primorati da osmisle plan za svoju zemlju prema kojem će interesi svake religije, etničke i političke grupe biti dobro zaštićeni“
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2015. 19:00h

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da Kremlj želi da se Sirija pripremi za parlamentarne i predsjedničke izbore, dok Moskva intenzivira svoje napore da sve veći uticaj u Damasku pretvori u politički dogovor.

U komentarima za koje Rojters navodi da predstavljaju promjenu u poziciji Rusije, on je takođe kazao da su ruske vazduhoplovne snage, koje bombarduju islamske ekstremiste u Siriji od 30. septembra, spremne da pomognu pobunjenicima Slobodne sirijske armije, koje podržava zapad.

Kremlj, najveći strani saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, uopšteno je do sada pominjao potrebu za izborima u Siriji. Međutim komentari Lavrova su do sada najkonkretniji i objavljeni su svega nekoliko dana nakon iznenadne posjete Asada Moskvi.

„Spoljni igrači ne mogu ništa da odlučuju za Sirijce. Moramo ih primorati da osmisle plan za svoju zemlju prema kojem će interesi svake religije, etničke i političke grupe biti dobro zaštićeni“, kazao je Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

„Treba da se pripreme za parlamentarne i predsjedničke izbore“.

Lavrov je u subotu telefonirao američkom državnom sekretaru Džonu Keriju kako bi razgovarali o organizovanju razgovora između sirijske vlade i opozicije, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da su razgovarali o potrebi da se druge zemlje u regionu angažuju kako bi se pogurao politički proces.

Američki Stejt department je odbio da komentariše, ukazujući na Kerijevo saopštenje u Beču u petak kada je on poslao pozitivan signal u vezi saradnje sa Rusijom kako bi se pronašlo političko rješenje mada je priznao da ključni spor oko Asadove budućnosti nije prevaziđen.

Moskva tvrdi da Asad treba da bude dio svake tranzicije i da će sirijski narod odlučiti ko će njima upravljati. Vašington je saopštio da bi mogao tolerisati Asada tokom kratkog perioda tranzicije, ali da bi nakon toga morao da napusti političku scenu.

Lavrov, koji je o Siriji juče razgovarao sa iranskim i egipatskim kolegama, kazao je da je Kremlj poručio Asadu tokom posjete Moskvi da je politički napredak neophodan.

Intervju Lavrova je snimljen u četvrtak, ali je tek juče emitovan dan nakon susreta u Beču između Rusije SAD, Turske i Saudijske Arabije gdje se razgovaralo o eventualnom političkom rješenju za građanski rat u Siriji koji sada ulazi u petu godinu.

Pobunjenici iz Slobodne sirijske armije ne žele pomoć Rusije

Vašington je kritikovao Moskvu da se u svojim napadima do sada više fokusirala na oružane grupe koje podržava Zapad nego na Islamsku državu, na što je Kremlj ljutito uzvratio da je nemoguće napraviti razliku među teroristima. Međutim Lavrov sada tvrdi da je Rusija spremna da pruži podršku iz vazduha Slobodnoj sirijskoj armiji (FSA) ukoliko SAD pomognu da ih lociraju.

Međutim, njegova ponuda je naišla na skepticizam među komandantima FSA.

Komandant grupe koja se povezuje sa FSA koju su ruski avioni bombardovali proteklih dana odbacila je tu ideju.

„Neću pregovarati sa mojim ubicama“, kazao je za Rojters Hasan Hadž Ali, komandant grupe Liva Sukur al Džabal.

Ahmed al Seud, šef druge grupe povezane sa FSA, je jednako zbunjen.

„Rusija je gađala naše pozicije a sada želi da sarađuje sa nama, a da pritom ostane sa Asadom? Moram reći da ne razumijem ništa što dolazi iz Rusije“, kazao je on.

Slobodna sirijska vojska se sastoji iz više grupa, od kojih većina ima nacionalistička obilježja na čijem čelu su uglavnom prebjezi iz sirijske vojske, ali nema centralnu komandnu strukturu.

Bonus video: