Norveškoj zbog nafte prijeti recesija

Norveška se i prije početka pada cijena nafte borila sa većim padom investicija nego što je iko očekivao
3 komentar(a)
Norveška, Foto: Reuters
Norveška, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2015. 15:46h

S obzirom na to da cijene nafte i dalje variraju oko 50 dolara za barel, privreda Norveške je u opasnosti od recesije.

Zbog toga bi ključne kamatne stope, koje su ionako na rekordno niskom nivou, mogle pasti na nulu, ocjenjuju ekonomisti norveške banke Svenska Handelsbanken iz Osla, a prenosi Bloomberg.

Prema tvrdnjama ovih ekonomista, recesioni rizici u Norveškoj su značajni, navodi njujorška agencija.

Centralna banka Norveške je u septembru snizila kamatne stope na 0,75 odsto, nagovještavajući 50-procentnu šansu za treće smanjenje kamatnih stopi u posljednjih godinu dana, odnosno otkako je sunovrat cijena nafte dobio na zamajcu.

Ekonomisti Handelsbanken smatraju da će naredne godine doći do tri rezanja kamatnih stopa, zbog čega će referentna kamatna stopa pasti na nulu do kraja 2016. godine.

"Norveška privreda će sada iskusiti dublju krizu nego tokom finansijske krize, pri čemu će bruto domaći proizvod ostati ispod svojih mogućnosti u dužem vremenskom periodu nego što je to bio slučaj prošli put", izjavili su ekonomisti Kari Du-Andresen i Knut Anton Mork u najnovijem izvještaju.

Kao dva ključna pokretača za dodatno obaranje kamatnih stopa u Norveškoj, ekonomisti navode nisku vrijednost nacionalne valute krune, koja je u proteklih godinu dana izgubila 11 odsto vrijednosti prema euru, povučena nadolje pojeftinjenjem nafte tipa "brent" od 43 odsto, na oko 48 dolara za barel, kao i padom investicija većim od očekivanja.

Kako navodi Bloomberg, Norveška se i prije početka pada cijena nafte borila sa većim padom investicija nego što je iko očekivao.

Bonus video: