EK: Njemačka i Austrija nisu prekršile Šengenski sporazum

Njemačka i Austrija su u septembru na nekoliko dana uvele kontrole granica, što je nagnalo Komisiju da ispita da li je to u skladu sa Šengenom, prema kome svaku takvu akciju mora da naknadno odobri Brise
2 komentar(a)
granična kontrola Njemačka, Foto: Reuters
granična kontrola Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2015. 12:05h

Njemačka i Austrija nisu prekršile Šengenski sporazum kada su prošlog mjeseca uvele vanredne kontrole svojih granica, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

Komisija smatra da su te mjere bile opravdane s obzirom na iznenadni priliv osoba koje traže međunarodnu zaštitu i da su bile motivisane ozbiljnim prijetnjama po nacionalnu i javnu bezbednost, stoji u saopštenju EK.

Njemačka i Austrija su u septembru na nekoliko dana uvele kontrole granica, što je nagnalo Komisiju da ispita da li je to u skladu sa Šengenom, prema kome svaku takvu akciju mora da naknadno odobri Brisel.

Komisija je u istom saopštenju pohvalila Sloveniju što je prošle nedjelje obustavila kontrolu granice sa Mađarskom, što je trajalo samo jedan dan.

O kontroli koju je Mađarska zavela prema Sloveniji Komisija će donjeti posebno mišljenje.

Ukoliko Komisija procjeni da je neka zemlja prekršila Šengenski sporazum, može da pokrene procedure za finasijsko, pa i političko sankcionisanje te članice.

Bonus video: