Putinov plan za uništenje ID: U Siriju poslao "Goruće sunce"

"Rezultati su razarajući. Eksplozija je znatno duža i snažnija od bilo kojeg drugog konvencionalnog oružja", kazao je jedan novinar koji je svjedočio ispaljivanju raketa
52 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2015. 13:24h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u Siriju poslao jedno od svojih najubojitijih oružja - takozvano "Goruće sunce" (Blazing Sun) - i njime planira da uništi Islamsku državu (ID).

Riječ je o višecijevnom raketnom lanseru TOS-1A s raketama opremljenim aerosolnim bojevim glavama, postavljen na podvozje tenka T-72. Njegov razvoj je dugo čuvan kao vojna tajna. Prvi test u borbi imao je tokom sovjetskog rata u Avganistanu 1988., no javnost je za njega čula tek deset godina kasnije u Drugom čečenskom ratu 1999, piše Jutarnji list.

"Goruće sunce" može ispaliti do 30 raketa istovremeno, a da bi ispalio čitav lanser raketa potrebno mu je od 7,5 do 15 sekundi. Maksimalni domet je šest kilometara, a rakete padaju na području veličine 200x400 metara, odnosno sposobne su uništiti blok od osam nebodera u samo jednom napadu.

Teški raketni sistem stigao je u Siriju prošlog mjeseca, a zapadni posmatrači strahuju da bi to moglo dovesti do nepopravljive štete i masovnih civilnih žrtava, piše Jutarnji list.

"Rezultati su razarajući. Eksplozija je znatno duža i snažnija od bilo kojeg drugog konvencionalnog oružja", kazao je jedan novinar koji je svjedočio ispaljivanju raketa.

U nedavnoj ofenzivi ruski borbeni avioni pogodili su 40 meta Islamske države, uništili kampove za treniranje terorista i skladišta s oružjem u Alepu, Idlibu, Latakiji, Hami i Deir Ezoru.

Bonus video: