EU očekuje od Britanije predloge za reforme

"Znači, ako treba da plešemo, i naši britanski prijatelji trebaju da plešu", rekao je Junker
0 komentar(a)
Velika Britanija i EU, Foto: Jcm.org.uk
Velika Britanija i EU, Foto: Jcm.org.uk
Ažurirano: 14.10.2015. 19:44h

Lideri Evropske unije izražavaju rastuće nezadovoljstvo zbog toga što britanski premijer Dejvid Kameron još nije iznio nikakve konkretne predloge za reformu Unije, uprkos stalnim prijetnjama Britanije da bi mogla da napusti EU ako ne bude temeljitih promjena.

Uoči sutrašnjeg samita lidera EU na kojem će to pitanje biti samo ovlaš razmotreno, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je danas u Evropskom parlamentu da "ne može da kaže da je postignut veliki napredak".

Junker je rekao da želi da Britanija ostane u EU, ali je dodao da je "za tango potrebno dvoje".

"Znači, ako treba da plešemo, i naši britanski prijatelji trebaju da plešu", rekao je Junker.

Dejvid Kameron je u maju pokrenuo kampanju protiv načina vođenja EU i želi da smanji ovlašćenja Unije nad zemljama članicama. On planira da prije kraja 2017. održi referendum o tome da li Velika Britanija treba da napusti EU.

Britanija želi da se pozabavi temeljnim socijalnim i ekonomskim pravilima EU i sporazumima među njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu.

Prije sutrašnjeg samita, Kameron i Junker će imati zajednički ručak, a britanski premijer imaće i brojne bilateralne susrete sa drugim liderima.

On zatim planira turneju po evropskim prestonicama, kako bi ispitao kakve je reforme moguće predložiti.

Institucije EU i pojedine zemlje članice žele proboj po tom pitanju i željno isčekuju da Britanija iznese svoje zahtjeve, kako bi svakom bilo jasno kakve se reforme traže, rekao je jedan diplomata iz EU koji je želio da ostane anoniman.

Bonus video: