Otvorila vrata izbjeglicama, rejting joj pada: Koaliciju Merkelove podržava 38 odsto građana

Očekuje se da će u Njemačku, omiljenu destinaciju izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom Istoku, ove godine primiti rekordnih 800.000 do milion izbjeglica
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2015. 09:21h

Podrška nJemačkoj konzervativnoj koaliciji na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, pala je na 38 odsto, što je najniži nivo od juna 2014. godine, kao posljedica spora u okviru vladajućeg bloka oko toga kako izaći na kraj sa rekordnim prilivom izbJeglica u tu zemlju, pokazala je danas najnovija anketa.

Merkelova, predsJednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU), i Horst Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) - sestrinske stranke CDU, ne slažu se oko toga kako Njemačka treba da postupi u vezi ogromnog priliva izbjeglica, prenio je Rojters.

Očekuje se da će u Njemačku, omiljenu destinaciju izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom Istoku, ove godine primiti rekordnih 800.000 do milion izbjeglica.

Dok Merkelova preferira politiku otvorenih vrata i tvrdi da Njemačka može da se nosi sa prilivom izbjeglica, premijer Bavarske Zehofer zauzima tvrđi stav prema tom problemu, a njegova savezna država, u koju izbjeglice prvo stižu pošto se nalazi na jugu zemlje, zaprijetila je da će tužiti vladu u Berlinu ako ne pokuša da ograniči priliv tražilaca azila.

Rezultati ankete agencije za istraživanje javnog mnjenja "Forsa", urađenog za potrebe medijske kuće RTL i časopis "Štern", pokazuju da je podrška koaliciji CDU/CSU na čelu sa Merkelovom pala za jedan procentni poen na 38 odsto.

Podrška mlađim koalicionim partnerima uniji CDU/CSU, Socijal-demokratama, istovremeno se zadržala na 25 odsto, Zelena stranka ima podršku od deset odsto ili jedan procentni poen više nego prošle nedjelje, dok se krajnje ljevičarska stranka Linke zadržala na devet odsto, a krajnje desničarska Alternativa za Njemačku na sedam odsto, pokazala je anketa.

Bonus video: