Francuska za stvaranje evropskog korpusa graničara

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev iznio je danas taj prijedlog na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu posvećenom izbjegličkoj krizi
4 komentar(a)
francuska granica, Foto: Reuters
francuska granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2015. 13:47h

Francuska podržava stvaranje evropskog korpusa graničara kako bi se poboljšala kontrola spoljnih granica Evropske unije (EU), saopštili su danas izvori bliski evropskoj diplomatiji.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev iznio je danas taj prijedlog na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu posvećenom izbjegličkoj krizi.

Kaznev je rekao da Fronteks, evropska agencija zadužena za kontrolu granice EU, ima "ograničene mogućnosti" jer zavisi od sredstava koje su zemlje članice spremne da joj stave na raspolaganje.

Prema njegovim riječima, Francuska podržava ideju formiranja evropskog korpusa graničara kako bi Fronteks poboljšao svoj nadzor.

"Zemlje članice bi bile u obavezi da Fronteksu obezbijede godišnju kvotu graničara, ali bi svaka zemlja ostala glavna u kontrolisanju spoljne granice EU na svojoj teritoriji", dodao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

Bonus video: