Norveška planira korišćenje sredstava iz nacionalnog fonda

Vlada je saopštila da će potrošiti četiri milijarde norveških kruna na zapošljavanje, najavljujući smanjenje korporativnog poreza na 22 odsto do 2018. godine sa aktuelnih 27 odsto
1 komentar(a)
Oslo, Foto: Shutterstock
Oslo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2015. 06:55h

Norveška planira da, prvi put u istoriji postojanja njenog 820 milijardi dolara vrijednog suverenog nacionalnog fonda, posegne za sredstvima iz te kase.

Država želi da zapuši budžetske rupe nastale zbog manjka naftnih prihoda, kao i da stimuliše privredu, piše Bloomberg.

Manjinska koalicija u norveškoj Vladi planira da naredne godine potroši 208 milijardi NOK, odnosno 25,2 milijarde dolara, svog naftnog bogatstva, što je iznad priliva od 204 milijarde norveških kruna, koliko predviđa da će dobiti sa naftnih i gasnih polja u inostranstvu, shodno zakonu o budžetu za narednu godinu.

Njujorška agencija ocenjuje da to implicira povlačenje 3,7 milijardi norveških kruna iz nacionalnog fonda, poslije ovogodišnjeg priliva od 38 milijardi norveških kruna.

"Dobro smo pripremljeni za situaciju nalik ovoj, s obzirom na obim aktuelnih prihoda. Sadašnji prihodi, koji obuhvataju kamate, dividende i još neke stavke, gotovo su jednaki budžetskom deficitu, odnosno u visini su od 200 milijardi norveških kruna", kazala je portparol fonda, Marte Skar.

Uzimanje sredstava iz nacionalnog fonda za pokrivanje budžetskih potreba dolazi u trenutku kada njegovi rukovodioci, čiji je zadatak da čuvaju bogatstvo za buduće generacije, upozoravaju da će se Norveška takođe suočiti sa manjim povraćajima usljed rekordno niskih kamatnih stopa.

Prema projekcijama vlade u Norveškoj, bruto domaći proizvod (BDP) zemlje će ove godine porasti 1,3 odsto, a naredne 1,8 odsto. Stopa nezaposlenosti će skočiti na 4,4 odsto u ovoj godini, odnosno 4,5 odsto u narednoj, dok će naftne investicije pasti u ovoj i u naredne dvije godine.

Vlada je, takođe, saopštila da će potrošiti četiri milijarde norveških kruna na zapošljavanje, najavljujući smanjenje korporativnog poreza na 22 odsto do 2018. godine sa aktuelnih 27 odsto.

Cijene nafte su u proteklim mjesecima doživjele kolaps, što je umanjilo poreske prihode Norveške od naftnih aktivnosti i iznos dividendi za oko dvije petine, napravivši tako “rupu” u budžetu za narednu godinu.

Bonus video: