ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Evropski sud proglasio nevažećim sporazum EU i SAD

"Sud pravde izjavljuje da je sporazum Safe Harbour između Evropske komisije i SAD nevažeći", navodi se u odluci, koja je donijeta na slučaju koji pokrenuo austrijski studnet prava Maks Šrems protiv Fejsbuka, prenose agencije
0 komentar(a)
facebook eu, Foto: Reuters
facebook eu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2015. 10:10h

Evropski vrhovni sud presudio je danas da je sporazum "Safe Harbor" između Brisela i Vašingtona, koji omogućava prenos na hiljade podataka o poslovanju, preko Fejsbuka iz Evrope u SAD, nevažeći jer ne nudi dovoljnu zaštitu, što je pokazalo špijuniranje američke agencije NSA, koje je otkrio Edvard Snouden.

"Sud pravde izjavljuje da je sporazum Safe Harbour između Evropske komisije i SAD nevažeći", navodi se u odluci, koja je donijeta na slučaju koji pokrenuo austrijski studnet prava Maks Šrems protiv Fejsbuka, prenose agencije.

Sud je istakao da irske vlasti sada moraju da donesu odluku da prekinu prenos podataka evropskih pretplatnika Fejsbuka u SAD, zbog toga što ta zemlja ne obezbjeđuje adekvatnu zaštitu ličnih podataka.

Žalba se fokusirala na sporazum iz 2000. godine, koji omogućava prenos podataka iz Evrope u SAD, uz dogovor da američki zakoni obezbjede isti nivo zaštite kao u EU.

Šrems je kao borac za zaštitu privatnosti u Austriji, pokrenuo postupak protiv Irske za zaštitu podataka, jer se evropsko sjedište Fejsbuka, tamo nalazi.

On je tvrdio da je sporazum preslab da granatuje privatnost evropskih stanovnika, poslije detalja koje je otkrio Snouden.

Šrems se povjereniku za zaštitu podataka u Irskoj žalio da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu podataka koji se prenose putem društvenih medija kompanija na serverima u SAD.

Irske vlasti su u početku odbacile njegovu tutžbu.

Preporučujemo za Vas