Porošenko: Predložiću uvođenje ratnog stanja

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obje države polažu pravo
114 pregleda 0 komentar(a)
Petro Porošenko, Savjet za nacionalnu bezbjednost, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Savjet za nacionalnu bezbjednost, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2018. 00:02h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je večeras, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

On je dodao da bi ukrajinska Vrhovna Rada u ponedjeljak trebalo da odluči o toj mjeri, kojom bi se ograničile građanske slobode, državnim institucijama dati veća ovlašćenja, navodi Rojters.

Ratna mornarica Ukrajine saopštila je da su ruske specijalne snage zaplijenile tri njena broda u Crnom moru. U incidentu su povrijeđena dva ukrajinska mornara, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Porošenko je ranije sazvao vanredan sastanak sa najvišim vojnim zvaničnicima zbog tenzija kod Krima, javio je AP.

Ukrajinska mornarica prethodno je optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade, piše Tanjug.

Dvije zemlje su ranije danas jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Marijupolj, koja je u Azovskom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Rusija je pokušala da spriječi tri broda da uđu u Azovsko more tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko moreuza.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obje države polažu pravo, navodi Rojters.

Ruska federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je večeras da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

"Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije... u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni", naveo je FSB u saopštenju.

Rusija zatražila sjednicu SB UN

Rusija je zatražila vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamjenik ruskog ambasadora pri toj svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Održavanje sjednice predviđeno je za 11 sati po njujorškom vremenu (17 sati po srednjeevropskom), prenio je TAS S.

EU i NATO pozvali na uzdržanost

Evropska unija (EU) pozvala je danas Rusiju i Ukrajinu da "djeluju s maksimalnom uzdržanošću" da smire situaciju u Crnom moru.

NATO je takođe pozvao na uzdržanost i na smirivanje situacije.

"Očekujemo od Rusije da povrati slobodnu plovidbu u Kerčkom prolazu i pozivamo sve strane da djeluju s maksimalnom uzdržanošću da bi se postigla maksimalna deeskalacija situacije", navela je u saopštenju Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU.

U saopštenju EU se navodi da događaji u Azovskom moru pokazuju čemu može da vodi nepoštovanje osnovnih pravila međunarodne saradnje.

EU navodi da je Rusija bez dogovora s Ukrajinom izgradila most preko Kerčkog prolaza, i da to predstavlja novo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

NATO je naveo u saopštenju da potpuno podržava suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet uključujući i pravo plovidbe u njenim teritorijalnim vodama.

"Pozivamo Rusiju da osigura nesmetan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu s međunarodnim pravom", rekao je portparol NATO.

Aksjonov: Zapad stoji iza provokacije brodova Ukrajine

Zapadne zemlje stoje iza provokacije ukrajinskih vojnih brodova u Crnom moru, koji su upali u ruske teritorijalne vode, izjavio je danas predsjednik Krima Sergej Aksjonov.

"Danas su ukrajinski vojni brodovi ilegalno prešli rusku granicu i grubo prekršili norme međunarodnog prava. Siguran sam da zapadni zaštitnici režima u Kijevu stoje iza ove provokacije - nije puka slučajnost što su evropski i američki političari bili toliko zabrinuti zbog situacije u Azovskom moru proteklih mjeseci", napisao je on na svom nalogu na Fejsbuku, prenosi Tas s.

Kosačev: Kijev provocira zbog izbora, Zapad će ga podržati

Provokacije Kijeva u ruskim teritorijalnim vodama su apsolutno besmislene sa vojnog stanovišta, ali su veoma obećavajuće sa političke tačke gledišta, jer će EU i NATO sigurno stati na stranu provokatora, kaže Konstantin Kosačev, predsjednik Spoljnopolitičkog komiteta Savjeta Federacije.

Kosačev je na svom nalogu na Fejsbuku napisao da "ne može cijela Evropa da bude talac predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Ukrajini, koji su istinski razlog ovakvih provokacija".

Bonus video: