Eksploatacija energije vjetra u stalnom porastu

Proizvodnja energije iz vjetra relativno je jeftina, omogućava otvaranje novih radnih mjesta i sve se više koristi u cijelom svijetu
1 komentar(a)
Ekologija, Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Ekologija, Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2015. 07:55h

Energija koja se dobija iz vjetra pokriva oko tri odsto svjetskih potreba za strujom, a 75 odsto evropskih poslova u tom sektoru skoncentrisano je u Njemačkoj, Danskoj i Španiji.

Proizvodnja energije iz vjetra relativno je jeftina, omogućava otvaranje novih radnih mjesta i sve se više koristi u cijelom svijetu, piše regionalni energetski portal Enerdži pres.

Španija i Danska iz energije vjetra proizvode više od 20 odsto električne energije koju potroše, a Njemačka oko 10 odsto, prema zvaničnim podacima.

Kako navodi portal, te tri zemlje pioniri su u oblasti energije vetra i među prvim zemljama koje su prepoznale njen ogromni potencijal. Njihov udio u ukupnoj eksploataciji vetra, kao izvora energije, na nivou Evropske unije, iznosi tri četvrtine.

Danska je prva zemlja na svijetu koja je počela s masovnom proizvodnjom vjetroturbina i gotovo 40 odsto instaliranih kapaciteta u svijetu proizveli su danski proizvođači.

Proizvodnja energije iz vetra jedna je od glavnih industrija u toj zemlji i zapošljava oko 25 hiljada ljudi, a podmiruje 26 odsto ukupnih potreba za energijom, s ciljem da do 2020. ta stopa dostigne 50 odsto.

To je dio dugoročnih planova Danske da do 2050. potpuno odustane od fosilnih goriva.

Bonus video: