Matijas Miler iz Poršea novi šef Folksvagena

Miler je rekao da će njegov "najpreči zadatak biti da vrati povjerenje u Folksvagen grupu - kroz jednu sveobuhvatnu istragu i maksimalnu transparentnost, ali i izvlačeći prave pouke iz sadašnje situacije"
1 komentar(a)
Matijas Miler, Foto: Reuters
Matijas Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 18:46h

Njemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) imenovao je danas Matijasa Milera, šefa Poršea, za novog generalnog direktora VW-a, nakon odlaska sa te funkcije Martina Vinterkorna zbog skandala sa lažiranjem podataka o zagađenju vazduha.

"Matijas Miler ima jake strateške, korporativne i društvene kvalitete", rekao je aktuelni predsednik VW-a, Berthold Huber, na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

"Cijenimo njegov kritički i konstruktivan pristup", rekao je Huber.

Miler (62), koji će odmah preuzeti dužnost, rekao je da će njegov "najpreči zadatak biti da vrati povjerenje u Folksvagen grupu - kroz jednu sveobuhvatnu istragu i maksimalnu transparentnost, ali i izvlačeći prave pouke iz sadašnje situacije", prenijela je agencija AFP.

"Folksvagen će, pod mojim vođstvom, uložiti sve napore da razvije najstrože propise prilagođavanja i upravljanja standardima u cijeloj industriji, a da ih primijeni", rekao je on.

Nadzorni odbor VW-a je, inače, na današnjoj sjednici ocijenio da je odluka da se uređaji u automobilima prilagode tako da falsifikuju pokazatelje o emisiji štetnih gasova prilikom eko-testiranja, bila moralna i politička katastrofa kompanije i da je za to kriva mala grupa ljudi.

"Možemo jasno da kažemo da je manipulacija sa emisijom gasova moralna i politička katastrofa", rekao je Berthold Huber, koji je na čelu Odbora koji broji 20 članova.

Drugi član odbora, Bernd Osterloh, dodao je da je "mala grupa (ljudi) nanijala veliku štetu Folksvagenu", izvijestila je francuska agencija.

Bonus video: