PREDUZETE MJERE BEZBJEDNOSTI

U Minhenu počinje Oktoberfest: Očekuje se šest miliona ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Barvarke Joakim Herman izjavio je da će biti preduzete mjere bezbjednosti kako ne bI izbili neredi
95 pregleda 6 komentar(a)
Oktoberfest, Foto: Reuters
Oktoberfest, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 17:56h

U Minhenu danas počinje tradicionalni 182. festival piva i folklora Oktoberfest, na kojem će ove godine biti pojačane bezbjednosne mjere zbog priliva izbjeglica u tom gradu.

Ministar unutrašnjih poslova Barvarke Joakim Herman izjavio je da će biti preduzete mjere bezbjednosti kako ne bI izbili neredi.

"Osobe koje traće azil u Njemačkoj nijesu vjerovatno navikle da na javnim mjestima sreću ekstremno pijane osobe", rekao je Herman i dodao da će pojačane policijske snage biti i zbog apela nekih ekstremno desničarskih simpatizera na "anti-imigracioni skup" danas u Minhenu.

Organizatori festivala piva ove godine očekuju više od šest miliona turista.

Oktoberfest je jedan od najpoznatijih i najvećih festivala u Njemačkoj.

Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger.

Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.

Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.

Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prijepodne s dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezijinu poljanu gdje su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara.

Gradonačelnik Minhena otvara tada prvo bure piva riječima: "Slavina je odvrnuta".

Ovogodišnji festival traje do 4. oktobra.