Evropljani smatraju da žene nisu za nauku

Da žene nemaju mogućnosti za vrhunske naučnike smatra 66 odsto žena i 67 odsto muškaraca, a samo 33 odsto ispitanika ocijenilo je da ženama ne nedostaje ništa da bi ostvarile uspjeh u nauci
87 pregleda 0 komentar(a)
žene nauka, Foto: Evropska komisija
žene nauka, Foto: Evropska komisija
Ažurirano: 16.09.2015. 12:05h

Skoro sedam od 10 stanovnika EU smatra da žene nemaju kapacitet da postanu "naučnice visokog nivoa", pokazalo je istraživanje francuskog instituta Opinion vej (OpinionWay), koje pokazuje da je riječ o upornim predrasudama.

Ovakvo mišljenje dijele i muškarci i žene. Prema podacima Ujedinjenih nacija, region u kojem je najveći udio žena među istraživačima su Latinska Amerika i Karibi (45,2 odsto), dok je Evropa na drugom miestu (34 odsto), prenosi EuroAktiv.rs.

Da žene nemaju mogućnosti za vrhunske naučnike smatra 66 odsto žena i 67 odsto muškaraca, a samo 33 odsto ispitanika ocijenilo je da ženama ne nedostaje ništa da bi ostvarile uspjeh u nauci.

Istraživanje je sprovedeno u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj i Italiji za fondaciju Loreal (L’Oreal).

"Predrasude prema ženama su veoma uporne", istakao je predsjednik Opinion veja Ig Kaznav (Hugues Cazenave) u razgovoru za AFP.

Najveće predrasude imaju Njemci kojih 71 odsto smatra da žene nisu sposobne za visok nivo u nauci, slijede Italijani (70 odsto), pa Francuzi i Britanci (64 odsto) i Španci (63 odsto).

Šta nedostaje ženama da bi postale vrhunske naučnice? Svaki četvrti odgovrio je da je to samopouzdanje, svaki peti je dao odgovor profesionalna mreža (21 odsto) i takmičarski duh (19 odsto), skoro svaki sedmi da im nedostaje ambicija (15 odsto) i svaki osmi (12 odsto) da imaju manjak interesovanja za nauku.

Ispitanici su odgovorili i da ženama fali upornost (11 odsto), racionalnost (8 odsto), praktičnost (8 odsto), disciplina i sposobnost za nauku (po 7 odsto). Ispitanici su mogli da daju više odgovora.

Samo svaki 10. smatra da žene imaju najviše sposobnosti baš za nauku.

Prema mišljenju ispitanika, zanimanja koja najviše odgovaraju ženama su poslovi u socijalnom sektoru (38 odsto), komunikacija (20 odsto), jezici (13 odsto).

Evropljani ipak smatraju da se položaj žena u nauci promijeni.

"Imaju želju da pomjeraju granice", ocijenio je Kaznav.

Dvije trećine Evropljana (66 odsto) smatra da je udio žena među dobitnicima Nobelove nagrade od pokretanja 1901. isuviše mali jer iznosi 3 odsto. Tek nešto malo manje ispitanika (63 odsto) smatra da bi bilo dobro da u budućnosti udio muškaraca i žena među dobitnicima Nobelove nagrade bude jednak.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 5.032 odrasle osobe, oko 1.000 po zemlji koja je učestvovala u istraživanju, od 10. do 15. juna, preko upitnika na internetu.

Bonus video: