Norveška: Pakistanac gradonačelnik Osla?

"On bi bio odličan gradonačelnik Osla i najreprezentativniji kojeg su njegovi građani ikada imali", rekao je danas predstavnik stranke MDG Rasmus Hanšon u izjavi za lokalnu radio stanicu
5 komentar(a)
Oslo, Foto: Shutterstock
Oslo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2015. 12:48h

Budući gradonačelnik Osla mogao bi da bude islamski aktivista za zaštitu životne sredine iz Pakistana Šoaib Sultan čija je Zelena stranka (MDG) osvojila pet mjesta na izborima za gradsko veće u norveškoj prijestonici.

Ta stranka je, naime, poručila da će u predstojećim pregovorima sa drugim partijama, insistirati da njihov kandidat bude postavljen na mjesto gradonačelnika, prenosi AFP.

"On bi bio odličan gradonačelnik Osla i najreprezentativniji kojeg su njegovi građani ikada imali", rekao je danas predstavnik stranke MDG Rasmus Hanšon u izjavi za lokalnu radio stanicu.

Pripadnici desničarskih stranaka, koje su na vlasti u Oslu u posljednjih 18 godina, kao i ljevičarskih partija saopštili su da su spremni da pregovaraju sa MDG kako bi imali većinu u gradskom veću.

Zelena partija (MDG) sebe predstavlja kao nezavisnu od desnice, koja je osvojila 28 mesta, kao i od ljevice, kojoj je pripalo 26 mesta iako je na izbore tradicionalno izlazila sa pripadnicima krajnje ljevice.

Šoaib Sultan (41) je bivši sekretar Islamskog savjeta, krovne organizacije koja predstavlja muslimane u Norveškoj, a radio je i za Centar za borbu protiv rasizma.

U Norvešku je došao iz Pakistana kada je imao samo godinu dana.

Izbore na lokalnom nivou izgubile su partije vladajuće većine poput Konzervativne stranke premijerke Erne Solberg, populističke Napredne partije, kao i njihovih saveznika desnog centra.

Bonus video: