Šarli ebdo na udaru kritika zbog karikatura stradalih izbjeglica

Najnovije izdanje je ponovo privuklo pažnju javnosti, ali i kritike na društvenim mrežama
125 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2015. 14:54h

Francuski satirični nedjeljnik Šarli ebdo ponovo izaziva kontroverze karikaturama koje ismijavaju reakciju pretežno hrišćanskih evropskih zemalja na talas migranata iz uglavnom muslimanskih ratom razorenih zemalja poput Sirije i Iraka.

Šarli ebdo je postao simbol slobode izražavanja nakon što je u januaru bio meta napada islamskih militanata zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

Najnovije izdanje je ponovo privuklo pažnju javnosti, ali i kritike na društvenim mrežama, piše Rojters.

Na jednoj je prikazan Ajlan Kurdi, dijete iz Sirije čije je tijelo isplivalo na plaži u Turskoj poslije neuspjelog pokušaja da se sa porodicom dokopa grčke obale. Fotografija djeteta je obišla svijet I usmjerila pažnju na izbjegličku krizu.

Karikatura u Šarli ebdou prikazuje bebu u šorcu i majici licem prema dolje na obali pored bilborda koji nudi dva obroka za djecu po cijeni jednog.

“Tako blizu uspjeha...”, glasi naslov.

Druga karikatura, koju je takođe napravio karikaturista koji je preživio napad u januaru, stoji uz poruku: “Dokaz da je Evropa hrišćanska”.

Na njoj je prikazana figura nalik Isusu koja hoda po vodi dok se druga figura nalazi u vodi, uz poruke: “Hrišćani hodaju po vodi” i “Muslimanska djeca tonu”.

Listovi širom Azije u Sjeverne Amerike su prokomentarisali karikature.

“Šarli ebdo ismijao smrt Ajlana Kurdija”, glasi naslov u Toronto Sunu. “Šarli ebdo kritikovan zbog karikature mrtve sirijske bebe” zabilježio je list The Times of India.

Pojedini listovi ističu da bi se Šarli ebdo mogao naći u pravnim problemima zbog ovih karikatura.

Galerija

Bonus video: