Danas 75 godina Bitke za Britaniju

Učestvuje 40 aviona "spitfajer", "hariken" i "blenim" iz Velike Britanije, SAD i Evrope, a formaciju aviona predvodiće komandant puka 95-godišnji Tom Nil sa zadnjeg sjedišta "spitfajera
94 pregleda 1 komentar(a)
bitka za britaniju, Foto: Wikimedia Commons
bitka za britaniju, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 15.09.2015. 12:17h

Velika Britanija danas preletima aviona iz Drugog svjetskog rata obilježava 75 godina Bitke za Britaniju koja je smatra ključnim događajem u istoriji te zemlje, prenosi BBC.

Učestvuje 40 aviona "spitfajer", "hariken" i "blenim" iz Velike Britanije, SAD i Evrope, a formaciju aviona predvodiće komandant puka 95-godišnji Tom Nil sa zadnjeg sjedišta "spitfajera".

Premijer Dejvid Kameron i lider opozicije Džeremi Korbin prisustvovaće službi tim povodom u londonskoj Katedrali svetog Pavla (St Paul's Cathedral).

Bitka za Britaniju 1940. ključni je moment u Drugom svetskom ratu jer su se britanske malobrojnije vazdušne snage suprotstavile do tada nezaustavljivoj nemačkoj vojnoj moći, navodi BBC.

Vazdušne snage Velike Britanije raspolagale su sa oko 1.960 aviona, naspram 2.600 njemačkih lovaca i bombardera. Na kraju bitke, Britanci su izgubili 1.547 aviona, a nacisti 1.887. U borbi je poginulo 544 savezničkih vojnika i 2.698 njemačkih.

Iako je bitka trajala od počekta jula do kraja oktobra, njen dan se obilježava 15. septembra kada je njemačka Luftvafe pokrenula najveći napad na London u cilju da savlada RAF (Kraljevske vazdušne snage).

Bonus video: