U avgustu u zemlje EU ušlo 156.000 izbjeglica

"Više od 500.000 izbeglica uočeno je na granicama EU u prvih osam mjeseci ove godine pošto je registrovan peti uzastopni mjesečni rekord u avgustu, kada 156.000 njih prešlo granice EU", navodi se u saopštenju Fronteksa
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Minhen, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Minhen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 11:30h

Evropska granična agencija Fronteks saopštila je danas da je u avgustu u zemlje Evropske unije (EU) ušlo 156.000 izbjeglica, čime je od početka godine premašena cifra od pola miliona.

"Više od 500.000 izbeglica uočeno je na granicama EU u prvih osam mjeseci ove godine pošto je registrovan peti uzastopni mjesečni rekord u avgustu, kada 156.000 njih prešlo granice EU", navodi se u saopštenju Fronteksa.

Dodaje se da je 280.000 izbeglica zabiljležno u cijeloj prošloj godini.

Istovremeno, danas je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) navela da je broj sirijskih izbjeglica u Iraku i Libanu pao u avgustu, dok je njihov broj porastao u Turskoj na gotovo dva miliona.

Iz UNHCR-a Selin Unal navela je da iz Turske na desetine hiljada izbjeglica pokušavaju da stignu u Evropu, preko Egejskog mora kao najkraćeg puta do Grčke gde su se mnoge izbjeglice i skončale.

Unal je rekla da turske vlasti pokušavaju da zaustave izbjeglice od puta ka Evropi gdje je od juna stiglo više od 200.000 ljudi, prenjela je agencija Rojters.

"Politička neodlučnost država-članica EU može dovesti da se još izbjeglica udavi u Egeju", upozorila je ranije danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i pozvala zemlje Unije na dogovor i podjelu odgovornosti.

"Kako se opasnosti povećavaju, bojimo se da će neodlučnost Evrope dovesti do još smrtnih slučajeva u Egejskom moru", izjavio je portparol IOM-a Leonard Dojl na konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim riječima, odluke nekih evropskih vlada da uvedu granične kontrole imaće veoma štetan efekat.

Portparolka UNHCR Melisa Fleming upozorila je da ta Agencija i dalje savjetuje izbjeglicama da se iz Austrije ne vraćaju u Srbiju, koja "nema kapaciteta da registruje njihove zahtjeve i zbrine ih", navodi Rojters.

Bonus video: