Papa: Sa izbjeglicama mogu doći borci Islamske države i izvesti napade u Evropi

Na pitanje da li bi kriza izbjeglica mogla da bude pozitivna prilika za Evropu da povrati savjest, papa je odgovorio potvrdno
1 komentar(a)
Sirijske izbjeglice, Foto: Reuters
Sirijske izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 13:42h

Papa Franjo upozorio je danas na opasnost da bi u Evropu mogli da uđu ekstremisti, koristeći ogroman talas izbjeglica koji bježe od rata u Siriji, i dodao da bi migrantska kriza mogla da pomogne da se probudi savjest Evrope.

U intervjuu koji je danas emitovao portugalski katolički radio Renesansa, papa je ukazao na mogućnost da u Evropu uđu borci Islamske države i započnu napade u Evropi.

"Istina je da uslovi teritorijalne bezbjednosti danas nisu isti kao što su bili u drugim periodima (masovnih migracija)", rekao je papa u intervjuu, a prenio Rojters.

"Istina je da samo 400 kilometara od Sicilije postoji nevjerovatno okrutna teroristička grupa. Prema tome, postoji opasnost da se oni ubace i to je istina", rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Stručnjaci za bezbjednost, navodi britanska agencija, rekli su da je mala mogućnost da ekstremisti na ovaj način uđu u Evropu.

Na pitanje da li bi na meti napada mogao da se nađe Rim, papa je rekao: "Da, niko nije rekao da bi Rim bio pošteđen takve opasnosti. Međutim, mogu da se preduzmu mjere predostrožnosti".

Na pitanje da li bi kriza izbjeglica mogla da bude pozitivna prilika za Evropu da povrati savjest, papa je odgovorio potvrdno.

Bonus video: