Porošenko: Rusija izaziva cio demokratski svijet

Porošenko je od zapadnih saveznika zatražio da pooštre trgovinske i ostale sankcije Rusiji i njenim najvećim firmama, ukoliko Moskva ne ispuni uslove privremenog prekida vatre, prenosi AFP
8 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2015. 10:12h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je danas Rusiju da "aneksijom" Krima i navodnim naoružavanjem proruskih snaga na istoku Ukrajine izaziva "cio demokratski svijet".

Porošenko je od zapadnih saveznika zatražio da pooštre trgovinske i ostale sankcije Rusiji i njenim najvećim firmama, ukoliko Moskva ne ispuni uslove privremenog prekida vatre, prenosi AFP.

"Ukrajina i njeni saveznici spriječavaju Rusiju da pojača svoju agresiju i dodatno proširi svoje smrtonosne neoimperijalne ambicije", rekao je Porošenko na međunarodnom skupu Godišnji sastanak u Jalti (YES), koji je do prisajedinjenja Krima Rusiji bio održavan u tom gradu.

"Moramo jasno da stavimo do znanja kako, ne samo da će sadašnje sankcije ostati dokle god Rusija drži Krim pod okupacijom i podstiče haos u Donbasu, već će se restriktivne mjere i pojačati ukoliko Rusija bude ometala proces rješavanja krize", istakao je Porošenko.

Kijev optužuje Rusiju da je u tajnosti poslala oko 8.000 vojnika u ratnu zonu i da je proruske snage snabdjela sofisticiranim raketama i tenkovima, što Moskva negira.

Bonus video: