Rumunija ne prihvate kvote za prijem izbjeglica

Rumunija je već primila 1.785 izbjeglica, ali bi prema novom predlogu Evropske komisije trebalo da primi ukupno 6.351 osobu, što u Bukureštu smatraju neprihvatljivim
2 komentar(a)
Klaus Joanis, Foto: Reuters
Klaus Joanis, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2015. 11:57h

Rumunija neće prihvatiti nove kvote Evropske komisije za prijem izbjeglica, izjavio je danas predsjednik te zemlje Klaus Johanis.

Rumunija je već primila 1.785 izbjeglica, ali bi prema novom predlogu Evropske komisije trebalo da primi ukupno 6.351 osobu, što u Bukureštu smatraju neprihvatljivim.

Johanis je rekao da će rumunski ministar unutrašnjih poslova u ponedjeljak otputovati u Brisel kako bi razmotrio to pitanje.

"On ima mandat da kaže da nema šanse da Rumunija pristane na obavezujuće kvote", dodao je Johanis.

Predsjednik Rumunije optužio je EU da pokušava da rasporedi migrante na birokratski način bez konsultacija sa zemljama članicama.

Evropski parlament podržao je danas plan predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o razmještanju još 120.000 izbjeglica u zemljama članicama Unije.

Podrška parlamenta je očekivana ali ima malo uticaja na ovlašćenja zemalja članica koje takođe moraju da podrže juče predstavljeni plan.

Ministri EU održaće u ponedjeljak vanredni sastanak na tu temu, dok je nekoliko istočnih EU zemalja već izrazilo neslaganje sa predloženim obavezujućim kvotama za izbjeglice.

Bonus video: