Kameron: Kvotama za preraspodjelu izbjeglica šalje se poruka da je dobro ući u čamac

"Evropa mora da dođe do svojih odgovora, za one države koje su dio Šengena. Britanija, koja ima svoje granice, ima mogućnost da donosi suverene odluke", naveo je Kameron
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 14:21h

Britanski premijer Dejvid Kameron branio je danas odluku Britanije da ne učestvuje u obaveznom sistemu kvota za preraspodjelu izbjeglica unutar Evropske unije, koji je danas u Briselu predstavio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Ukoliko je sva pažnja na kvotama za preraspodjelu izbjeglica širom Evrope, to neće riješiti problem i šalje poruku ljudima da je zapravo dobra ideja ući u čamac i krenuti na to opasno putovanje", rekao je Kameron poslanicima u parlamentu.

"Evropa mora da dođe do svojih odgovora, za one države koje su dio Šengena. Britanija, koja ima svoje granice, ima mogućnost da donosi suverene odluke", naveo je Kameron.

Britanija je izuzeta iz politike azila i migracija EU i Kameron je već jasno stavio do znanja da njegova država neće biti uključena u bilo kakav sistem kvota, prenio je AFP.

Britanski premijer je najavio u ponedjeljak da će Britanija primiti 20.000 izbjeglica u narednih pet godina iz izbjegličkih kampova blizu Sirije.

Pripadnici opozicione Laburističke partije ukazali su, međutim, da ovim nije riješeno pitanje velikog broja migranata koji su već stigli do obala Evrope.

U obraćanju Evropskom parlamentu, Junker je iznio detalje hitnog plana za obaveznu preraspodjelu oko 160.000 izbjeglica između 28 članica Evropske unije i obećao trajni mehanizam azila u cilju suočavanja sa budućim krizama.

Junker je prethodno u pismu EP i državama članicama o prioritetima EK poručio da će tražiti "fer dogovor" u pregovorima sa Britanijom o nastavku njenog članstva u EU, ali i da London mora da zadrži ključne principe poput slobodnog protoka radne snage.

Bonus video: