Danska: Željeznica zaustavila saobraćaj s Njemačkom, policija zatvorila autoput

AFP navodi da je Švedska "top destinacija" EU za izbjeglice, jer izdaje trajne dozvole boravka svim sirijskim tražiocima azila, dok Danska pokušava da redukuje priliv izdajući privremene dozvole boravka, odlažući spajanje porodica i smanjujući pogodnosti za novopridošle useljenike
60 pregleda 0 komentar(a)
Izbjeglice, policija, Danska, Foto: Reuters
Izbjeglice, policija, Danska, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 16:18h

Danska državna željeznica (DSB) otkazala je sve vozove ka Njemačkoj iz te zemlje, javio je Frans pres, dodajući da je više stotina migranata odbilo da napusti najmanje dva voza kod terminala za trajekte za Njemačku.

"Policija nam je tražila da to učinimo", rekao je portparol DSB-a francuskoj agenciji.

Rojters prenosi da su vozovi između dvije zemlje stali zbog vanredne pasoške kontrole na granici.

Agencije navode da je ranije danska policija zatvorila autoput koji povezuje Dansku i Nemačku, nakon što je oko 300 izbjeglica krenulo pješke ka Švedskoj, koja ima "velikodušnije" propise o azilu od Danske.

Prema danskoj televiziji TV2, uzvikivali su "Švedska, Švedska".

Do Kopenhagena ima približno 300 kilometara, a od glavnog grada Danske postoji željeznička linija do južnog švedskog grada Malmea.

Prethodno su izbjegli bili smješteni u jednu staru školsku zgradu u Padborgu, gradu u zapadnom regionu poluostrva Jutlanda, na čijem južnom dijelu je njemačka pokrajina Šlezvig-Holštajn.

U saopštenju lokalne policije navodi se da "ta škola nije zatvor okružen ogradom" i dodaje da policija nije silom intervenisala, da je izabrala pristup dijaloga i da prati grupu izbjeglica.

Među onima koji pješače je mnogo žena, djece i starih, navodi AFP, dodajući da je grupi starijih predloženo da ih odvezu natrag u školu.

Tabloid "Ekstra bladet" piše da je jedan sredovječan čovjek uzvikivao psovke i načinio nepristojan gest izbjeglicama sa mosta iznad autoputa, ali da je otišao pošto je policija krenula ka njemu a fotoreporteri pokušali da ga slikaju, prenosi francuska agencija.

U međuvremenu, dva voza sa oko 200 izbjeglica su u gradu na danskom ostrvu Loland - Rodbiju, najfrekventnijem skandinavskom trajektnom terminalu za Njemačku.

Te izbjeglice ne pristaju da ih danske vlasti registruju, koja bi podrazumijevala ili prijavu za azil u Danskoj ili povratak za Njemačku, dok oni žele da traže azil u Švedskoj.

Pojedini su pokušali da pobjegnu iz vozova, ali je većinu policija privela i poslala u jedan izbjeglički centar.

Treći voz iz Njemačke sa oko stotinu izbjeglica je na putu ka toj luci, gdje je policija u ponedjeljak blokirala dio drugog autoputa zbog velikih grupa izbjeglica koje njime pješače.

AFP navodi da je Švedska "top destinacija" EU za izbjeglice, jer izdaje trajne dozvole boravka svim sirijskim tražiocima azila, dok Danska pokušava da redukuje priliv izdajući privremene dozvole boravka, odlažući spajanje porodica i smanjujući pogodnosti za novopridošle useljenike.

Bonus video: