Žan Mari Le Pen osniva stranku: "Plavo-crveno bijeli zbor u kome nećete biti siročad"

Le Pen je ponovo kritikovao politiku koju sprovodi njegova ćerka Marin koja se nalazi na čelu Nacionalnog fronta i ponovio da je njegov politički kredo zasnovan na "borbi za prestanak useljavanja i bojazni naseljavanja Francuske strancima"
0 komentar(a)
Žan Mari Le Pen, Foto: Reuters
Žan Mari Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2015. 09:51h

Osnivač i donedavni počasni predsjednik francuske desničarske partije Nacionalni front, Žan Mari Le Pen (87) najavio je danas u Marselju da će formirati novu političku organizaciju pod nazivom "Plavo-bijelo-crveni zbor", javile su agencije.

Partija je nazvana po bojama francuske zastave.

"Predlažem da se ujedinimo, vi nećete biti siročad u našem plavo-bijelo-crvenom pokretu. Radićemo u istom pravcu kao i Nacionalni front, a to neće pripadati njemu", rekao je Le Pen u jednom restoranu pred oko 300 pristalica u Marselju, gdje će Nacionalni front sjutra održati kongres pred regionalne izbore u decembru, prenio je AFP.

Le Pen je ponovo kritikovao politiku koju sprovodi njegova ćerka Marin koja se nalazi na čelu Nacionalnog fronta i ponovio da je njegov politički kredo zasnovan na "borbi za prestanak useljavanja i bojazni naseljavanja Francuske strancima".

Krajem maja izvršni odbor Fronta, kojim rukovodi Marin, isključio je Le Pena iz članstva.

Le Pen je ćerku optužio za "prljavo oceubistvo" preko posrednika.

"Ona je komandovala streljačkim odredom telefonom. Nije željela da bude uključena direktno, jer bi izgledala kao hulja", kazao je tada Le Pen.

Marin Le Pen je u više navrata istupala protiv skandaloznih izjava njenog oca - poput one da bi "ebola" mogla da riješi problem migranata, i tražila od njega da prestane da govori u ime Nacionalnog fronta, što je on odbijao.

"Kap je prelila čašu" kada je on ponovio poznate komentare o gasnim komorama kao o "detalju" iz istorije, kao i da Francuska sa Rusijom treba da spasava "bijeli svijet".

Marin se tada otvoreno odvojila od oca, rekavši da je počnio "političko samoubistvo".

Komentarišući očevo osnivanje novog pokreta, Le Penova je rekla da on može da osniva "kakva god hoće udruženja" jer je "slobodan čovjek", ali da "nema udruženja unutar Nacionalnog fronta".

Le Pen je 2002. doživio uspon ulaskom u drugi krug predsjedničkih izbora sa 17,02 odsto glasova birača, što je nešto manje od tadašnjeg francuskog predsjednika Žaka Širaka.

Na kraju je pobijedio, ipak, Širak, budući da su čak i socijalisti i komunisti pozivali da se za njega glasa, strahujući od dolaska Le Pena na vlast.

Na posljednjim izborima za Evropski parlament, Front je osvojio 25,4 odsto glasova birača.

Bonus video: