Do sada 5.000 izbjeglica stiglo u Beč

Tokom večeri u Beču se očekuje dolazak većeg broja fudbalskih fanova zbog utakmice austrijske reprezentacije, te će, kako je najavio Haslinger policija raditi na razdvajanju fanova od izbjeglica
0 komentar(a)
Migranti, Austrija, Foto: Reuters
Migranti, Austrija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2015. 16:51h

Oko 5.000 izbjeglica stiglo je do danas posle podne u Beč na željezničku stanicu Vestbanhof, odakle je oko 3.000 nastavilo dalje putovanje, potvrdila je bečka policija.

Na stanici o bezbjednosti brine oko 100 čuvara reda.

“Očekuje se da će više hiljada izbjeglica još tokom dana stići na stanicu”, rekao je portparol policije Roman Haslinger, koji je prenio da je do 16.00 časova podnijeto svega oko 20 zahteva za dobijanje azila.

On je dodao da do sada nije bilo nijednog događaja da je policija morala da interveniše.

U saradnji sa Austrijskom železnicom OeBB policija se brine da izbjeglice vodi do vozova, a kada se napune vagoni čuvari reda obustavljaju ukrcavanje.

Tokom večeri u Beču se očekuje dolazak većeg broja fudbalskih fanova zbog utakmice austrijske reprezentacije, te će, kako je najavio Haslinger policija raditi na razdvajanju fanova od izbjeglica.

Pošto se očekuje dolazak još par hiljada izbjeglica on je kazao da policija računa s tim da mnogi neće imati priliku nastavka putovanja.

Uspostavljen je smještaj na Vestbanhofu koji prima do 350 ljudi, a za dodatnih 150 osoba otvoren je smještaj na Glavnoj stanici.

Takođe je i grad Beč stavio na raspolaganje smještaj za više hiljada ljudi, a policija će se, kako je kazao, pobrinuti da svako bude smješten i ne mora prespavati pod vedrim nebom ili na peronima.

I dalje zatvoren granični prelaz Nikelsdorf

Usled talasa izbeglica koje su došle u velikom broju iz Mađarske austrijske vlasti su rano jutros donijele odluku o zatvoranju autoputa A4 u pravcu Beča u oblasti graničnog prelaza Nikelsdorf/Heđešhalom, a ta mjera je i dalje na snazi.

Vozačima je savjetovano da koriste druge prelaze preko Šoprona, Dojčkrojc i Kize.

Mjera zatvaranja puta je donijeta, kako ističe policija, da bi se osigurala bezbjednost migranata.

Ova odluka naišla je na negodovanje Budimpešte, te je ministar Janoš Lazar kritikovao austrijskog susjeda rekavši da je zatvoren put iako izbjeglice ne ometaju saobraćaj.

On tvrdi da austrijski policajci ne znaju šta treba da rade, jer nisu dobili jasan nalog vlade.

Što se situacije na prelazu Nikelsdorf tiče austrijski policajci su tokom čitavog dana čuli "hvala“ koliko nisu u cijeloj svojoj dosadašnjoj službi.

Izbjeglice, kada prolaze pored austrijskih policajaca, stalno govore "hvala“ na engleskom jeziku, a pojedini objašnjavaju da se osjećaju radosno, jer poslije više dana straha, kada nisu znali šta će se dogoditi, njih dočekuju nasmijani ljudi.

Na prostoru ispred stare carinarnice mogu se vidjeti i djeca, koja su se obradovala igračkama koje su dobili od Crvenog krsta.

U njihovim očima se vidjela radost kada su dobili igračku za pravljenje balona od sapunice.

Pošto je, za dalje putovanje, bio ograničen prostor za prtljag mnogi su iskoristili priliku da se presvuku.

Navala je vladala i oko kakaoa koji je jedna žena iz Njemačke donijela sa pomoćnicima.

Bonus video: