Članice EU izgubile 168 milijardi eura

Gubici u gotovom novcu su najteži među najvećim i najbogatijim članicama, 47,5 milijarde eura u Italiji, 14 milijardi eura u Francuskoj i 24,8 milijardi eura za Njemačku
3 komentar(a)
euro1_1, Foto: SHUTTERSTOCK
euro1_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 05.09.2015. 10:02h

Članice Evropske unije (EU) izgubile su tokom 2013. godine 168 milijardi eura od prodaje i poreza, uglavnom zbog prevara i grešaka, saopšteno je danas iz Evropske komisije (EK).

U saopštenju se navodi da je, prema istraživanju obavljenom u 26 od 28 članica, izgubljeno 15 odsto potencijalnih prihoda, prenose agencije.

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moscovisi, kazao je da rezultati istraživanja ukazuju na potrebu reformisanja sistema za prikupljanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) širom Evrope.

„Ovo je veoma važno istraživanje jer ponovo ukazuje na potrebu za reforme u sistemima za prikupljanje PDV-a širom Evrope. Tražim od članica da preduzmu neophodne korake za sprečavanje utaje poreza i poreskih prevara na svim nivoima“, rekao je Moscovici.

On je dodao da to ostaje goruće pitanje koje se nalazi u vrhu dnevnog reda EK.

Gubici u gotovom novcu su najteži među najvećim i najbogatijim članicama, 47,5 milijarde eura u Italiji, 14 milijardi eura u Francuskoj i 24,8 milijardi eura za Njemačku.

Bonus video: