Sve o čemu sam sanjao je nestalo

„Držao sam suprugu za ruku. Djeca su mi iskliznula iz ruku... Svi su vrištali u mrklom mraku. Nijesam mogao da dozovem ženu i djecu”
0 komentar(a)
Abdulah Kurdi, Foto: Reuters
Abdulah Kurdi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 10:57h

Očajni otac dvojice sirijskih dječaka koji su se udavili sa majkom i nekoliko drugih izbjeglica dok su pokušavali da dođu do obale Grčke identifikovao je juče njihova tijela i pripremao se da ih vrati u rodni grad Kobane, gdje su danas i sahranjeni. „Ne želim više ništa od ovog svijeta“, kazao je on za CNN. „Sve o čemu sam sanjao je nestalo. Želim da sahranim svoju djecu i sjedim pored njih dok ne umrem“.

Abdulah Kurdi je bio ophrvan tugom kada je izašao iz mrtvačnice u gradu Mugla u blizini Bodruma, gdje je u srijedu more na obalu izbacilo tijelo njegovog trogodišnjeg sina Ajlana. Fotografija dječakovog tijela u crvenoj majici i šortsu objavljena je u medijima širom svijeta i izazvala saosjećanje i bijes zbog pasivnosti razvijenih zemalja u pružanju pomoći izbjeglicama.

Ajlanov petogodišnji brat Galip i majka Rehan, 35, su među 12 osoba, uključujući i drugu djecu, koje su stradale kada su se dva broda prevrnula pokušavajući da stignu do grčkog ostrva Kos. „Neka cijeli svijet vidi šta nam se dogodilo ovdje u zemlji gdje smo pobjegli od rata u našoj domovini“, kazao je Abdulah novinarima. „Svijet treba da obrati pažnju na nas, kako bi mogli da spriječe da se ovo dogodi i drugima. Neka ovo bude posljednje“, kazao je.

U izjavi policiji, u koju je uvid imao list „Hurijet“, Abdulah je kazao da je dva puta platio krijumčarima da ga sa porodicom povedu do Grčke, ali da su ih prevarili. Nakon toga su odlučili da nađu čamac i otisnu se ali ih je uhvatilo nevrijeme i kada su ljudi u panici ustali, brod se prevrnuo.

„Držao sam suprugu za ruku. Djeca su mi iskliznula iz ruku. Pokušali smo da se držimo za čamac“, navodi se u izjavi. „Svi su vrištali u mrklom mraku. Nijesam mogao da dozovem ženu i djecu“.

Slika tijela malenog Ajlana na plaži jednog od najpopularnijih turskih odmarališta juče je šokirala svijet i pojačala pritisak na evropske lidere.

„Evropske zemlje, koje su pretvorile Mediteran, kolijevku najstarije svjetske civilizacije u groblje za izbjeglice, grešne su za svaku izbjeglicu koja izgubi život“, kazao je turski predsjednik Tajip Erdogan.

Francuski premijer Manuel Vals oglasio se na Tviteru: „Imao je ime: Ajlan Kurdi. Potrebna je hitna akcija - hitna mobilizacija cijele Evrope“, napisao je.

Mediji su juče objavili da je Abdulahova porodica pokušavala da emigrira u Kanadu nakon što su pobjegli iz ratom pogođenog Kobanea, ali da je njihova prijava odbijena.

Međutim Tima Kurdi, Abdulahova sestra koja živi u Vankuveru kazala je, kako prenosi Rojters, da je ona pokušala da sponzoriše izbjegličku prijavu drugog brata, ali da je odbijena. Namjeravala je da isto pokuša i za Abdulaha i njegovu porodicu, ali još nije bila podnijela prijavu.

„Plaćala sam im stan u Turskoj, ali se tamo užasno ponašaju prema Sirijcima”, kazala je ona.

„Nijesu zaslužili da umru, nijesu. Išli su prema boljem životu. Ovo nije smjelo da se dogodi. To nije trebalo da im se dogodi “, kazala je kroz suze Tima Kurdi novinarima u Vankuveru.

„Da budem iskrena, ne želim da okrivim samo kanadsku vladu. Za ovo krivim cijeli svijet“, kazala je ona.

Na dva čamca koja su se prevrnula na putu prema ostrvu Kos nalazilo se ukupno 23 ljudi. Lokalne vlasti su uhapsile četvoricu sirijski krijumčara, objavila je novinska agencija Dogan.

Jedna od preživjelih, Zejnep Abas Hadi, onesvijestila se nakon što je vidjela tijela svoje dvoje djece od 9 i 11 godina, prikazano je na snimku objavljenom na sajtu Dogana. Njena sedmogodišnja kćerka je preživjela, navela je agencija.

Još jedan preživjeli, Sirijac Omer Mohsin, kazao je da je plivao do obale nakon što je brod potonuo ubrzo nakon isplovljavanja oko dva sata ujutru i da sada traži nestalog brata.

„Na brodu je trebalo da bude 10 ljudi, ali su oni umjesto toga smjestili njih 17. Ja i moj brat smo obojica platili po 2 050 eura“, kazao je on.

Na video-snimku agencije Dogan na plaži se vidi tijelo još jednog djeteta, za kojeg se vjeruje da je Ajlanov petogodišnji brat.

Nilufer Demir, fotograf agencije Dogan koja je slikala Ajlana, kazala je za turski CNN: „Kada sam shvatila da ne mogu ništa da učinim kako bih vratila u život tog dječaka, pomislila sam da moram slikati... kako bi pokazala razmjere tragedije“.

„Nadam se da će efekat koji je ova fotografija imala pomoći u pronalaženju rješenja“, kazala je ona.

Bonus video: