Erdogan: Evropske zemlje su pretvorile Sredozemno more u groblje izbjeglica

Erdogan je ocijenio da se u Sredozemnom moru "ne dave samo izbjeglice već čovječanstvo" osuđujući odbijanje evropskih zemalja da prime sirijske izbjeglice
2 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2015. 15:03h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas evropske zemlje da su Sredozemno more pretvorile u "groblje izbjeglica", reagujući na fotogragiju malog sirijskog izbjeglice pronađenog udavljenog na turskoj obali.

"Evropske zemlje su pretvorile Sredozemno more u groblje izbjeglica i sve one snose odgovornost za svakog preminulog migranta", rekao je Erdogan.

"Pronađeno je tijelo trogodišnjeg djeteta na našoj plaži. Zar ne bi trebalo da cijelo čovječanstvo snosi odgvornost?", rekao je turski predsjednik uoči početka sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja grupe G20.

Erdogan je ocijenio da se u Sredozemnom moru "ne dave samo izbjeglice već čovječanstvo" osuđujući odbijanje evropskih zemalja da prime sirijske izbjeglice.

Turski predsjednik je podsjetio da je njegova zemlja primila oko dva miliona sirijskih izbjeglica od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Fotografija malog Ajlana Kurdija kako leži mrtav na plaži kod Bodruma obišla je cio svet. Njegov stariji, petogodišnji brat i majka su takođe umrli.

Bonus video: