UZDRMANI TEMELJI EU

Lajčak: Zbog izbjeglica raspao se Šengen

Lajčak je upozorio da se uzdrmao jedan od temelja EU - sloboda kretanja ljudi, ali je odbacio tvrdnje da Slovačka nije solidarna jer neće da prihvati više od 200 izbjeglica i to isključivo hrišćana, a ne i muslimana.
8 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Savo Prelević
Miroslav Lajčak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2015. 13:08h

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak upozorio je danas u Bratislavi da se, zbog izbjegličke krize i nejedinstvenog pristupa članica Evropske unije, već de fakto raspao Šengenski sistem, te slovačka vlada insistira da se razgovara o zaštiti spoljnih granica šengenske zone i o borbi protiv krijumčara migranata.

"Šengen nam se de fakto raspao. Preko zemalja koje imaju odgovornost za zaštitu šengenske granice, imigranti prolaze potpuno slobodno. U normalnim okolnostima je teško dobiti šengensku vizu, a sada tu prolaze desetine hiljada ljudi i niko ih ne kontroliše. Imamo li Šengen ili ga nemamo?", pitao je Lajčak nakon zasjedanja Vlade o izbegličkoj krizi.

Lajčak je upozorio da se uzdrmao jedan od temelja EU - sloboda kretanja ljudi, ali je odbacio tvrdnje da Slovačka nije solidarna jer neće da prihvati više od 200 izbjeglica i to isključivo hrišćana, a ne i muslimana.

"Problem je što ne postoji zajednički stav EU. Svaka zemlja to rješava sama. EU reaguje, umjesto da bude proaktivna. Od samita EU u junu nijedan forum se praktično nije bavio tom temom. EU radi, ali polako a nekada ne u skladu s vlastitim zaključcima", kazao je ministar.

Lajčak je danas novinarima predstavio plan rješavanja izbjegličke krize koji je usvojila slovačka vlada i o kojem će se savjetovati i usklađivati i u petak u Pragu, na vanrednom hitnom samitu premijera zemalja Višegradske četvorke povodom izbjeglica.

Slovačka vlada kao prvu mjeru predlaže doslijednu i efikasnu zaštitu spoljašnjih, šengenskih granica, i traži veće angažovanje da se riješe uzroci izbjegličke krize na Bliskom istoku i u Africi, a zalaže se i za odlučnu borbu protiv krijumčarskih bandi koje zarađuju veliki novac na izbjeglicama.

Slovačka je, po rečima Lajčaka i ministra finansija Petera Kažimira, spremna i da novcem i kadrovima pomogne rješavanje krize, ali kategorično odbija preraspodjelu obavezujućih kvota.

Premijer Robert Fico je nedavno izjavio da će istinskim izbjeglicama Slovačka pomoći, ali ne i ekonomskim doseljenicima koji prije svega u Nemačkoj traže bolji posao i uslove za život. Ocjenio je da je u sadašnjem talasu koji stiže u Evropu 95 odsto takvih, ekonomskih migranata.

Preporučujemo za Vas