Lavrov: Arogantna pozicija Kijeva

Jučerašnji događaji u Kijevu pokazuju kolika je opasnost od "zaigravanja" sa ekstremistima, smatra Lavrov
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2015. 12:00h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija bez obzira na "apsolutno arogantnu poziciju Kijeva" čini sve da predstavnici Donjecka i Luganska ostanu za pregovaračkim stolom.

Lavrov je na susretu sa studentima i predavačima prestižnog Moskovskog državnog fakulteta za međunarodne odnose (MGIMO) izrazio, istovremeno, uverenje Moskve da ne bi bilo jučerašnjih sukoba u glavnom gradu Ukrajine i da bi sporazumi iz Minska počeli da se ispunjavanju da su SAD i Evropska unija pozvale vlasti u Kijevu da se ponašaju kako je dogovoreno.

Prema njegovim riječima, jučerašnji događaji u Kijevu pokazuju kolika je opasnost od "zaigravanja" sa ekstremistima.

"Mi smo za ispunjenje Minska-2 u punoj mjeri, bez ikakvih odstupanja i žurbe. Spremni smo da pomognemo u tome i činimo sve da, bez obzira na apsolutnu arogantnu poziciju Kijeva, Donjeck i Lugansk ostanu za pregovaračkim stolom i zadrže privrženost sporazumima iz Minska, čija je suština očuvanje cjelovitosti Ukrajine uz osiguranje prava stanovništva tih teritorija", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, kako prenosi TAS S, rekao da je u sporazumima iz Minska zapisano da amandmani na Ustav Ukrajine, koji se odnose na Donjecki basen, treba da budu usaglašeni sa rukovodiocima Donjecka i Luganska i uključuju konkretne elemente decentralizacije, koje su lično formulisali njemački kancelar i francuski predsjednik.

"To su i ruski jezik i specijalne ekonomske mogućnosti za te regione i njihovo učestvovanje u imenovanju tužilaca za njihove teritorije, njihovo pravo da formiraju narodnu miliciju i mnogo drugog", rekao je Lavrov, dodajući da u Ustav kijevska vlast treba da uključi detaljne odredbe "o samoupravi i posebnom statusu tih rejona Donbasa".

Vrhovna rada (skupština Ukrajina) usvojila je juče u "prvom čitanju" izmene Ustava, koje se odnose na decentralizaciju.

Bonus video: