EU i Njemačka osudile nerede u Kijevu

"Najoštrije osuđujemo krvave nerede ispred parlamenta u Kijevu. Nasilje na ulicama je nedopustivo, a nasilje zbog odluka parlamenta je još gore", saopštilo je njemačko Ministarstvo inostranih poslova
2 komentar(a)
Ukrajina, Kijev, Foto: Reuters
Ukrajina, Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2015. 19:35h

Evropska unija (EU) je danas izrazila veliku zabrinutost zbog nereda koji su izbili ispred parlamenta u Kijevu gdje je jedan policajac poginuo a više od 100 povrijeđenih dok su poslanici razmatrali ustavnu reformu kojom se daje autonomija proruskom istoku Ukrajine.

"Taj (parlamentarni) proces ne smije da bude ugrožen nasiljem. Današnji incidenti su veoma zabrinjavajući", izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je podržala ukrajinsku vladu uz ocjenu da će reforme "olakšati primjenu mirvnog sporazuma" postignutog u februaru u Minsku o istočnoj Ukrajini.

Njemačke vlasti ocijenile su kao "neprihvatljivo" nasilje koje se dogodilo u Kijevu.

"Najoštrije osuđujemo krvave nerede ispred parlamenta u Kijevu. Nasilje na ulicama je nedopustivo, a nasilje zbog odluka parlamenta je još gore", saopštilo je njemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Parlament je danas u načelu usvojio nacrt ustavnih reformi poslije burne rasprave poslanika dok su ispred zgrade izbili neredi između policije i pristalica ekstremno desničarske stranke Svoboda.

To su prvi ozbiljni neredi u Kijevu od uličnih protesta početkom 2014. godine koji su doveli do smjene tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča.

Porošenko najavio je polovinom jula ustavne reforme koje predviđaju veću autonomiju za područja na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Zapad smatra te reforme velikim korakom u političkom rješavanju sukoba u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 6.500 ljudi.

Prijedlog reforme daje veća ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorije pod njihovom kontrolom.

Bonus video: