Neredi u Kijevu: Jedna osoba mrtva, 125 povrijeđenih

Među povrijeđenima je zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vasilij Paskal, novinari ukrajinskih televizija "5 Kanal" i 1+1, kao i jedan francuski dopisnik
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2015. 06:28h

Broj povrijeđenih u jučerašnjim sukobima ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) porastao je na 125, dok je jedna osoba poginula, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

"Jedna osoba je poginula, 125 ih je povrijeđeno, ljekari trenutno operišu 12 ljudi, a jedan čovjek je u dubokoj komi. Ljekari odbijaju da saopšte bilo kakve prognoze o stanju još pet ljudi", napisao je Avakov na svom nalogu na Fejsbuku, a prenijela agencija Tas s.

Među povrijeđenima je zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vasilij Paskal, novinari ukrajinskih televizija "5 Kanal" i 1+1, kao i jedan francuski dopisnik.

Više od 3.000 ljudi koji se protive amandmanima na ukrajinski ustav se okupilo danas ispred Vrhovne rade u vreme dok su poslanici razmatrali amandmane koji imaju za cilj decentralizaciju vlasti u Ukrajini.

Sukobi između pripadnika policije i učesnika mitinga su izbili pošto su poslanici Rade usvojili u "prvom čitanju" unošenje amandmana na Ustav.

Prema izvještajima medija, demonstranti - među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, dok su policajci odgovorili gađajući ih suzavcem.

Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim oblastima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Avakov je za nasilje na današnjim protestima optužio partiju Sloboda i njenog lidera Olega Tjagniboka.

Ukrajinsko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv više lica za ubistvo i pokušaj ubistva pripadnika policije tokom obavljanja dužnosti, prijetnju nasiljem i čin nasilja protiv policajaca, grupnog kršenja javnog reda i masovne proteste, saopštila je sinoć kancelarija tužilaštva.

Galerija

Bonus video: