Skandalozan stav jednog broja zemalja prema izbjeglicama

"Zaustavljanje izbjeglica, to je nepoštovanje evropskih zajedničkih vrijednosti", primijetio je Fabijus misleći na ogradu na mađarsko-srpskoj granici koja se sastoji od tri rolne bodljikave žice i koja se prostire duž 175 kilometara duge granice dvije zemlje
2 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Reuters
Loran Fabijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2015. 11:02h

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je danas da je skandalozan stav jednog broja istočnoevropskih zemalja prema krizi izbjeglica sa kojima se suočava Evropska unija (EU).

"Kada vidim određeni broj evropskih zemalja, posebno na istoku, koji ne prihvataju kvote (izbjeglica), smatram da je to skandalozno", rekao je Fabijus za francuski radio Evropa 1.

Fabijus je posebno ukazao na žičanu ogradu duž Mađarske granice sa Srbijom koja treba da spriječi ulazak izbjeglica, prenijela je agencija AFP.

"Zaustavljanje izbjeglica, to je nepoštovanje evropskih zajedničkih vrijednosti", primijetio je Fabijus misleći na ogradu na mađarsko-srpskoj granici koja se sastoji od tri rolne bodljikave žice i koja se prostire duž 175 kilometara duge granice dvije zemlje.

"Njemačka se ponaša hrabro, uz podršku Francuske, ali Evropa u cjelini mora da preuzme svoje odgovornosti", istakao je Fabijus.

Mađarska je članica EU i bezvizne zone šengena koja je ove godine presrela više od 140.000 izbjeglica koje su, iz Srbije, ušle u njenu teritoriju.

Bonus video: