Nova tragedija spriječena u zadnji čas

Taj slučaj je izazvao međunarodnu osudu i ukazao na smrtne opasnosti sa kojima se suočavaju hiljade izbjeglica koji su odlučili da pobjegnu od ratova
0 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2015. 17:45h

Troje male djece pronađeno je u kritičnom stanju zbog nedostatka tečnosti u petak u kamionu s 26 izbjeglica u Austriji, objavila je u subotu austrijska novinska agencija APA.

Kamion s izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i Bangladeša zaustavljen je u mjesu St. Peter am Hart blizu njemačke granice, prenijela je APA navode policije.

"Bilo je prilično kritično", izjavio je David Furtner iz austrijske policije, dodajući da su djeca bila omamljena zbog manjka tečnosti, vrućine i nedostatka kiseonika u kamionu.

"Stigli smo u zadnji čas. Doktorii su nam rekli da djeca ne bi još dugo izdržala", rekao je Furtner. Uhapšen je 29-godišnji rumunski vozač, a djeca i njihovi roditelji smješteni su u bolnicu u obližnjem Braunauu. Djecu liječe zbog dehidracije, a prema zadnjim informacijama očekuje se da će se potpuno oporaviti.

Pritvor za švercere

Mađarsko državno tužilaštvo zatražilo je danas na sudu mjesec dana pritvora za tri državljana Bugarske i jednog Avganistanca, osumnjičenih da su krijumčarili 71 izbjeglicu koji su u četvrtak pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači na autoputu u Austriji.

Taj slučaj je izazvao međunarodnu osudu i ukazao na smrtne opasnosti sa kojima se suočavaju hiljade izbjeglica koji su odlučili da pobjegnu od ratova i siromaštva na Bliskom Istoku i Africi i pronađu bolji život u Evropskoj uniji, prenio je Rojters.

Osumnjičeni su vezani lisicama, u pratnji specijalnih policajaca, dovedeni u sudnicu u gradu Kečkemet, odakle je kamion hladnjača u kojem su pronađena tijela izbjeglica i krenuo na svoj posljednji put.

Četvorica optuženika, od kojih je jedan star oko 30, a drugi oko 50 godina, dovezeni su do suda u četiri odvojena automobila.

Portparol mađarskog tužilaštva je novinarima rekao da se četvorica osumnjičenih suočavaju sa optužbama za krijumčarenje ljudi, mučenje i ostvarivanje finansijske koristi.

Policija vjeruje da su osumnjičeni nisko rangirani članovi jedne od brojnih i uglavnom beskrupuloznih bandi za krijumčarenje ljudi, koji traže mušterije među desetinama hiljada izbjeglica koje stižu u Evropu

Bonus video: