Ban užasnut i ožalošćen zbog smrti izbjeglica

Ban planira da održi poseban sastanak posvećen ovim globalnim pitanjima 30. septembra tokom godišnje Generalne skupštine u sjedištu UN
2 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.08.2015. 07:53h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio je da je "užasnut" i izrazio duboku žalost zbog smrti migranata nađenih u Austriji kao i onih koji su stradali na Mediteranu.

U rijetkom saopštenju objavljenom u njegovo ime, a ne preko portparola, Ban je naglasio da su "velika većina" ljudi koji kreću na tako opasna putovanja izbjeglice koje imaju prava na zaštitu i azil, prenosi AP.

On je dodao da konflikti koji primoravaju ljude da bježe moraju biti riješeni, kao na primjer rat u Siriji.

Ban planira da održi poseban sastanak posvećen ovim globalnim pitanjima 30. septembra tokom godišnje Generalne skupštine u sjedištu UN.

On je takođe u petak apelovao na vlade da pojačaju svoje reagovanje na migrantsku krizu u Evropi nakon novih utapanja na Mediteranu i otkrića tijela stradalih migranata u jednom napuštenom kamionu u Austriji.

Ban je pohvalio lidere i zajednice koji preduzimaju akciju kako bi riješili i dočekali sve veći priliv izbjeglica, ali je dodao da je "potrebno učiniti mnogo više", javio je AFP.

U međuvremenu, objavljeno je da prema podacima UNICEF-a među migrantima sa Bliskog istoka ima sve više žena i djece.

Bonus video: