Poginuli piloti dva aviona u Slovačkoj spasli desetine ljudi

Mediji javljaju da se u avionima ukupno nalazilo oko 40 osoba
0 komentar(a)
Slovačka, avion, Foto: Twitter
Slovačka, avion, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.08.2015. 18:40h

Četvorica pilota koji su danas poginuli u sudaru dva aviona sa sportskim padobrancima na sjeveru Slovačke, svojom prisebnošću su spasli desetine života, a od ukupno 38 ljudi u dva aviona poginula su sedmorica, dok je 17 padobranaca zadobilo lakše povrede, a samo za petoricu su morali da se pobrinu ljekari.

Jedan od dva aviona, L-410 češke proizvodnje, pao je samo nekoliko desetina metara od škole i posljednjih kuća u selu Červeni kamenj, a, po tvrdnjama mještana - očevidaca, zahvaljujći pilotu nije se srušio na naselje, javljaju slovački mediji.

Drugi avion srušio se u teško pristupačni teren planinskog sedla blizu granice Slovačke i Češke.

"Prvih 10 sekundi se avion vrtio u krug, a onda je pilot uspio da ga stabilizuje. Mi smo odmah nakon sudara htjeli da iskočimo, ali to nije bilo moguće. Zbog rotacije nismo mogli uopšte da se pomerimo. U većini slučajeva takve nesreće završavaju se tragično. Mislim da se desilo čudo. Da se tako sudare dva aviona, a mnogi su spaseni. Zahvaljujući pilotima", kazao je padobranac Roman Bakič za Denjik N.

Pored četvorice pilota koji u avionima tog tipa praktično nemaju šanse da prežive nesreću jer nemaju padobrane, ni mogućnost da se katapultiraju, poginula su dva padobranca iz jednog aviona koji nisu na vrijeme uspjeli da iskoče, i treći padobranac iz drugog aviona koji nije preživio skok.

Dva aviona su danas vozila padobrance da isprobaju zajednički skok kojim su namjeravali da narednog vikenda na aeromitingu u mjestu Slavnjica obore slovački rekord. Sa slovačkim padobrancima bio je i snimatelj, Čeh.

"Avioni su bili u vazduhu svega nekoliko minuta. Sudarili su se u manevru poletanja. Za sada nemamo informacije o tehničkim kvarovima. Jedna od verzija je da su avioni bili suviše blizu i da je nagli udar vjetra izazvao kontakt", kazao je medijima Juraj Djenes, iz odjeljenja Ministarstva saobraćaja za istragu avionskih nesreća.

Djenes je kazao da je uvjeren da su piloti bili obučeni za taj vrlo zahtevan manevar uzlijetanja u kojem minimalna udaljenost izmedju dva aviona mora da bude 30 do 50 metara, a avioni moraju da lete i na različitoj visini.

Aeroklub u Slavnjici je zbog nesreće otkazao aeromiting planiran za naredni vikend.

***Tragédia pri Ilave, zrazili sa lietadlá, zahynulo najmenej 7 ľudí.***Podľa informácií TV Markíza malo byť v jednom...

Posted by Spravodajstvo RTVS on Thursday, August 20, 2015

Bonus video: