Usporio ekonomski rast eurozone

Riječ je o relativno slabom rastu s obzirom na pozadinu koju čine teški monetarni poticaji Evropske centralne banke (ECB) i slabom euru koji stimuliše izvoz
0 komentar(a)
Eurozona, Foto: Shutterstock
Eurozona, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2015. 07:03h

Ekonomski rast u eurozoni usporio je na 0,3 odsto u drugom tromjesečju, pokazali su službeni podaci.

Analitičari su prognozirali rast od 0,4 odsto, prenosi Biznis.ba.

Riječ je o relativno slabom rastu s obzirom na pozadinu koju čine teški monetarni poticaji Evropske centralne banke (ECB) i slabom euru koji stimuliše izvoz.

Najveća ekonomija Evropske unije (EU), Njemačka, blago je ubrzala na 0,4 odsto, s 0,3 u prvom tromjesečju.

Francuska ekonomija i dalje ne raste. Italija je pokazala rast od 0,2 odsto, dok je Španija porasla jedan odsto.

Podaci iz Njemačke su ispod očekivanja 0,5 odsto rasta. Savezni zavod za statistiku te države saopštio je da su slabost u investicijama i značajan pad zaliha opterećenje za rast, dok slabiji euro pomaže izvoz.

Uprkos stagnaciji u francuskoj ekonomiji u drugom tromjesečju, ministar finansija, Mišel Sapin kazao je kako vjeruje da je ekonomija i dalje na putu vladinog cilja od jedan odsto rasta na godišnjem nivou. Slaba potrošnja u Francuskoj usporila je rast.

Slab oporavak od trogodišnje recesije u Italiji izgubio je zamah budući da je ekonomija porasla 0,2 odsto u drugom tromjesečju, nakon ekspanzije u prvom kvartalu 0,3 odsto.

Bilo je malo optimizma u ekonomskim izvještajima iz Finske, gdje se ekonomija smanjila četvrti uzastopni kvartal 0,4 odsto.

Bonus video: