Austrija traži oko 29.000 ugostitelja

U prvoj polovini ove godine vlada za rad u ugostiteljstvu potražuje 14,26 hiljada konobara, 10,2 hiljade kuvara i pet hiljada pomoćnika u kuhinji
0 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.08.2015. 11:49h

Austrijskom tržištu rada nedostaje oko 29 hiljada radnika u ugostiteljstvu, saopštio je Servis za zapošljavanje (AMS).

U prvoj polovini ove godine vlada za rad u ugostiteljstvu potražuje 14,26 hiljada konobara, 10,2 hiljade kuvara i pet hiljada pomoćnika u kuhinji, prenosi Capital.ba.

Velika je potražnja i za pomoćnom radnom snagom u oblasti čišćenja zgrada 9,59 hiljada i pakovanja robe 7,57 hiljada, opšte pomoćne radne snage šest hiljada, kao i za radnicima u skladištu 4,78 hiljada.

Predsjednik Privredne komore Austrije, Christoph Leitl, nedavno je konstatovao da ne može da shvati novinske članke da se zatvaraju kafane zato što nema više ljudi koji su spremni da rade vikendom.

„Očigledno nešto ne valja u našoj državi“, kazao je Leitl.

On je dodao da sigurno nije riječ o nedovoljnim primanjima.

Predsjednik sindikata Vida, Gottfried Winkle, na to je reagovao ukazujući da je tačno da gastronomija ima probleme, a da su razlog za to loši uslovi rada.

„Sve dok su primanja u hotelijerstvu i gastronomiji natprosječno niska, jer bruto primanje iznosi oko osam eura po satu, a pritisak natprosječno visok, ne treba da se čudimo nedostatku radne snage u turizmu“, rekao je Winkle.

Od 1. maja ove godine zaposleni u hotelijerstvu i ugostiteljstvu imaju zakonski osigurana minimalna primanja od 1,4 hiljada eura bruto mjesečno.

Bonus video: