ŠEF DIPLOMATIJE NAJAVIO

Rusija spremna da razgovara o gonjenju odgovornih za rušenje aviona

Prema njegovim riječima, Amerikanci su rekli da imaju snimke sa satelita ali ih nisu predali niti obnarodovali. Isto se ponijela i Ukrajina, rekao je
0 komentar(a)
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.08.2015. 17:07h

Rusija je spremna da razgovara o mehanizmima privođenja pravdi osoba odgovornih za rušenje malezijskog aviona na letu MH17 iznad Ukrajine, i to koristeći praksu prethodnih presedana, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Mi smo spremni da razgovarama o mogućnim mehanizmima dovođenja pravdi osoba odgovornih za pad aviona, koristeći praksu u prethodnim sličnim slučajevima", rekao je Lavrov na ministarskoj konferenciji Rusija-ASEAN, prenijela je ruska agencija Itar-Tas s saopštenje ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Malezijski avion Boing 777 na letu MH17 oboren je iznad Ukrajine 17. jula 2014. godine i tom prilikom poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Ukrajina i većina zemalja Zapada optužuju proruske snage na istoku Ukrajine da su oborili avion raketom zemlja-vazduh kojom ih je snabdjela Rusija. Zvanična Moskva i proruske snage negiraju bilo kakvu odgovornost za tu tragediju.

Lavrov je ranije danas na sastanku u Maleziji izrazio nadu da će istraga pada aviona biti sprovedena u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojenom prošle godine ubrzo protiv tragedije.

"Već u prvim danima, ako ne i satima nakon incidenta, mi smo insistirali da se sprovede sveobuhvatna istraga", rekao je Lavrov

"Ukrajina, Australija, Belgija i Holandija su potpisali između sebe bilateralne sporazume i oni su organizovali zajedničku istragu avgusta prošle godine. Veoma je čudno da je Malezija pozvana da se pridruži istražnom timu tek decembra prošle godine", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da se pozivu UN svim zemljama da daju informacije koje bi bile važne za istragu, u osnovi odazvala samo Rusija i da je dala podatke koje je zabilježio radar u regionu Rostova.

Prema njegovim riječima, Amerikanci su rekli da imaju snimke sa satelita ali ih nisu predali niti obnarodovali. Isto se ponijela i Ukrajina, rekao je Lavrov.

Preporučujemo za Vas