PREDALI INFORMACIJU HOLANDSKIM VLASTIMA

Raša tudej: Žena iz Donjecke oblasti skuplja ostatke oborenog aviona

Producenti ruskog TV kanala predali su Holandiji i kontakte Natalije Vološine, čelnice Petropavlovke, sela u Šahtjorskom rejonu Donjecke oblasti na istoku Ukrajine
2 komentar(a)
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2015. 18:22h

Ruski TV kanal "Raša tudej" (Russia Today) pružila je pomoć Savjetu za bezbjednost Holandije, koji vodi istragu o padu aviona "Boing-777" na letu MH17 na istoku Ukrajine, i predao mu informaciju o ostacima aviona.

Istražioci su za ostatke srušenog aviona saznali u dokumentarnom filmu RT "MH17:Godina ćutanja".

Producenti ruskog TV kanala predali su Holandiji i kontakte Natalije Vološine, čelnice Petropavlovke, sela u Šahtjorskom rejonu Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Ona, navodi ruska TV, sakuplja ostatke letjelice koje su pronašli lokalni žitelji, kako bi ih predala istražiocima.

Prethodno se predstavnik holandskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost obratio RT sa molbom za pomoć u predaji elemenata pilotske kabine, prikazane u dokumentarcu.

"Mnogi stanovnici koji su napuštali selo u vrijeme borbi, kada su se vratili i počeli da obrađuju bašte, pronalazili su ostatke aviona, koje nisu prikupili eksperti. Svi koji ih pronalaze, trude se da ih donesu do seoske uprave, znajući da ih mi možemo predati ekspertima", rekla je Vološina za RT.

"Mi ih čuvamo, saopštili smo o njima stručnjacima, ali oni još nijesu odredili datum kada bi uzeli te ostatke", rekla je čelnica Petropavlovke.

U filmu "MH17: Godina ćutanja", čija premijera je bila na godišnjicu tragedije 17. jula, rodbina stradalih rekla je da nema mogućnost da dobije informaciju o toku istrage i da smatra da se ona vodi neobjektivno.

Avion koji je letio od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, srušio se kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugu Ukrajine, oko 60 kilometara od ruske granice, u zoni borbi proruskih i ukrajinskih snaga.

Svih 298 osoba u njemu je poginulo.

Među žrtvama bili su državljani deset zemalja a većina putnika - 196, bili su Holanđani.

Istragu o aviokatastrofi sprovode zajedno Holandija, Ukrajina, Australija, Malezija i Belgija.

Za sada je nedvosmisleno utvrđeno samo da je avion oboren raketom.

Zemlje Zapada tvrde da su letjelicu oborile proruske snage Donjecka, koje kategorički odbijaju umiješanost.