Putin: Evropa je nedovoljno nezavisna od SAD

Povodom korupcionaškog skandala koji razbija FIFA, a objelodanile su ga SAD, Putin je optužio Vašington da radi u sopstvenom interesu
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2015. 19:00h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u intervjuu švajcarskoj Radio-televiziji (SRG) izrazio žaljenje zbog nedovoljne "nezavisnosti" Evrope od SAD.

Upitan o mogućnosti novog rata u Evropi, ruski predsjednik je u intervjuu danas objavljenom na sajtu SRG odgovorio: "Nadam se da ga neće biti, ali želimo da vidimo da Evropa pokaže više nezavisnosti i suvereniteta".

O Francuskoj i njenim vezama sa NATO, dodao je da "radi razgovora o međusobnim poslovima s našim evropskim partnerima, moramo da idemo u Vašington, to je pomalo čudno".

U ovom intervjuu za SRG snimljenom u subotu u Sankt Peterburgu, Putin je kritikovao ulogu SAD u trci u naoružanju, a njihovo djelovanje protiv FIFA ocijenio kao "neprihvatljivo".

"Oživljavanje" trke u naoružanju je "zbog Sjedinjenih Država, datira iz jednostranog izlaska SAD iz sporazuma o balističkim raketama. Taj sporazum je bio kamen-temeljac međunarodnog sistema bezbjednosti", rekao je Putin.

Povodom korupcionaškog skandala koji razbija FIFA, a objelodanile su ga SAD, Putin je optužio Vašington da radi u sopstvenom interesu.

"Sjedinjene Države, koliko sam shvatio, kandidat su za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine. Njihov najbliži saveznik u Evropi, Velika Britanija, kandidat je za 2018. godinu. Pitam se da li je ta borba protiv korupcije nastavak borbe za kandidaturu 2018. i 2022. godine", rekao je Putin.

"U svakom slučaju, neka zemlja, bila velika ili mala, ne može da po svijetu hvata koga hoće i trpa ga u svoj zatvor", dodao je on.

Sedam visokih zvaničnika FIFA-e je uhapšeno u maju u Cirihu, i pritvoreno na zahtjev SAD koje su povele pravni postupak protiv njih ubog korupcije.

Na kraju intervjua, na pitanje o usponu partija desnice u Evropi, od kojih neke podržavaju njegovu politiku, Putin je odgovorio: "U svijetu i u evropskim zemljama, uočljive su tektonske promjene u javnom mnjenju. I to u pravcu veće odbrane nacionalnih interesa".

Bonus video: