Je li na pomolu novi sukob: Radnička partija Kurdistana prekida primirje s Turskom

"Primirje više nema nikakvog smisla, poslije vazdušnih udara koje je izvršila turska okupaciona vojska", navela je Radnička partija Kurdistana
2 komentar(a)
Turska protesti, Foto: Reuters
Turska protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2015. 08:42h

Radnička partija Kurdistana saopštila je da više nije na snazi sporazum o prekidu vatre koji je 2013. godine postigla sa Turskom.

To je saopšteno dan pošto je turska vojska izvršila više vazdušnih udara na položaje Radničke partije Kurdistana na sjeveru Iraka i uporišta Islamske države u Siriji.

"Primirje više nema nikakvog smisla, poslije vazdušnih udara koje je izvršila turska okupaciona vojska", navela je Radnička partija Kurdistana, prenosi ruski sajt Newsru.

U saopštenju koje je poslala agenciji Frans pres, Radnička partija Kurdistana navela je da u "datim okolnostima" ima pravo da se brani.

Turska je u noći izmedju petka i subote bombardovala položaje Radničke partije Kurdistana na sjeveru Iraka i uporišta Islamske države u Siriji.

Osim vazdušnih napada koji si izvršeni avionima F16, Turska je otvorila i artiljerijsku vatru na uporišta i Islamske države i Radničke partije Kurdistana.

Pošto su joj upućene kritike da je nedovoljno aktivna u borbi protiv radikalnih grupa, Turska je u subotu rano ujutru izvela prvi vazdušni napad protiv džihadističkih grupa na sirijskoj teritoriji.

Turski premijer Ahmet Davutoglu juče je rekao da će Truska nastaviti sa vazdušnim napadima na položaje pobunjenika.

On je kazao da je od petka u Turskoj uhapšeno 590 osumnjičenih za povezanost sa Islamskom državom i Radničkom partijom Kurdistana.

Bonus video: