EU i Bil Gejts osnovali investicioni fond: 100 miliona eura za čistu energiju

Radi se o zajedničkom investicionom fondu koji treba da pomaže inovativnim evropskim firmama da razvijaju i komercijalizuju radikalno nove tehnologije u oblasti čiste energije, saopštila je Evropska komisija
52 pregleda 0 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Reuters
Bil Gejts, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2018. 20:28h

Evropska unija (EU) i američki milijarder Bil Gejts pokrenuli su danas investicioni fond od 100 miliona eura za podršku razvoju tehnologija u oblasti čiste energije.

Suosnivač Majkrosofta koji je uključen u borbu protiv klimatskih promjena i predsjednik kompanije Brejktru Enerdži Venčers (Breakthrough Energy Ventures) potpisao je sa Evropskom komisijom nacrt ugovora za osnivanje fonda Brejktru Enerdži Jurop (Breakthrough Energy Europe - BEE).

Radi se o zajedničkom investicionom fondu koji treba da pomaže inovativnim evropskim firmama da razvijaju i komercijalizuju radikalno nove tehnologije u oblasti čiste energije, saopštila je Evropska komisija.

"Ovaj investicioni fond od 100 miliona eura je prvi ovog tipa i osnovan je u rekordnom vremenu", rekao je Maroš Šefčović, potpredsjednik Komisije zadužen za energetiku.

Fond "Breakthrough Energy Europe" treba da počne s radom 2019. godine. Pola kapitla je iz Gejtsove kompanije a druga polovina iz EU programa za istraživanje i inovacije.

Bonus video: